Meeste meldingen van geluidsoverlast over de Buitenveldertbaan Schiphol

In het jaarrapportage 2015 van BAS (Bewoners Aanspreekpunt Schiphol) is onder andere gebleken dat de meeste meldingen van geluidsoverlast van vliegtuigen gingen over de Buitenveldertbaan en de Schiphol-Oostbaan, namelijk 28%. Hieronder een kleine samenvatting.

Het aantal meldingen is in 2015 bijna gelijk gebleven ten opzichte van de laatste vijf jaren, met uitzondering van gebruiksjaar 2014. Dit is te verklaren door de Nuclear Security Summit (NNS) en langdurig onderhoud aan de Polderbaan en de Kaagbaan. Hierdoor zijn deze primaire start- en landingsbanen voor ongeveer drie maanden buitengebruik geweest.

In September is de grootste piek in aantallen melders en meldingen waar te nemen, gezien het feit dat in deze maand groot onderhoud en werkzaamheden aan verlichtings- en aansturingssystemen  aan de Aalsmeerbaan zijn uitgevoerd.

Toch is voor de Aalsmeerbaan de grootste procentuele afname van meldingen te zien. Een belangrijke verklaring is dat de Aalsmeerbaan van 30 augustus tot 1 oktober voor deze werkzaamheden buiten gebruik is geweest.

Cijfers start- en landingen

Op de Buitenveldertbaan zijn in 2015 29.092 vliegtuigen geland en 1.844 opgestegen. In totaal zijn dit dus 30.936 vliegtuigen. En op de Aalsmeerbaan zijn er 18.695 geland en 0 opgestegen. In totaal zijn er op Schiphol 462.421 vliegtuigen opgestegen en geland. Zuidelijke baancombinaties zijn vaker ingezet dan het jaar ervoor omdat de wind vaker uit zuidelijke richtingen kwam.

Uithoorn en Aalsmeer

Dit jaar waren er minder melders en meldingen vanuit de postcodes in Uithoorn en Aalsmeer. Dit valt waarschijnlijk te verklaren omdat de Aalsmeerbaan ruim vier werken buiten gebruik is geweest voor de eerder genoemde werkzaamheden. Daarnaast is de Aalsmeerbaan in 2014 meer ingezet door groot onderhoud aan de Polderbaan en de Kaagbaan.

Het jaarrapportage 2015 van BAS gaat over 1 november 2014 t/m 31 oktober 2015.

Lees ook: Buitenveldertbaan Schiphol dicht voor onderhoud 

Lees ook: Nieuw alarmsysteem op Schiphol maakt een doorstart veiliger