Nieuw alarmsysteem op Schiphol maakt een doorstart veiliger

Om het doorstarten van vliegtuigen op Schiphol veiliger te maken introduceert Luchtverkeersleiding Nederland vandaag een nieuw alarmsysteem.

Gisteren kwam nog in het nieuws dat er onverwacht een onderzoek komt naar veilig vliegverkeer op Schiphol naar aanleiding van verschillende bijna-botsingen.

De kans is groot dat doorstartende vliegtuigen op Schiphol in conflict komen met andere toestellen, omdat de landingsbanen en bijbehorende vliegroutes elkaar vaak kruisen. Jaarlijks zijn er vanwege weersomstandigheden of obstakels op de baan 350 vliegtuigen die de landing moeten afbreken en doorstarten.

De Luchtverkeersleiding Nederland en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium hebben daarom de afgelopen vier jaar een systeem ontwikkelt die dit moet voorkomen. Een geluidssignaal en een waarschuwing op het radarscherm moeten de luchtverkeersleiders helpen ‘go-around’ sneller door te hebben.

Lees ook: Groot onderzoek naar veilig vliegverkeer Schiphol