GroenLinks en D66 in nopjes met pilot openingstijden horeca

De Amstelveense fracties van GroenLinks en D66  zijn blij met het feit dat het college van B&W voorstelt om een pilot met ruimere openingstijden in de Amstelveense horeca in te voeren. Het was al langer een wens van de partijen om meer ruimte te bieden voor een bruisender nachtleven in Amstelveen en nu gaat onderzocht worden op welke manier dat verantwoord kan.

Zoals RTVA donderdag al meldde komt er een pilot met ruimere openingstijden voor de horeca in Amstelveen. Deze zal een jaar lopen en betekent dat op Uilenstede als studentencampus op donderdag en vrijdag de horeca tot 05.00 door mag, en in heel Amstelveen op vrijdag, zaterdag en feestdagen ook. De sluitingstijden zijn doordeweeks nu vanaf 2.00 en in het weekend vanaf 3.00. GroenLinks-fractievoorzitter Axel Boomgaars is blij: “Wat ons betreft mag het nachtleven in Amstelveen wel iets bruisender, zodat je niet enkel naar Amsterdam hoeft voor een leuke avond. Dat moet natuurlijk wel verantwoord gebeuren, zodat buurtbewoners ’s nachts rustig kunnen slapen. In deze pilot zien we dat er expliciet naar een balans tussen die twee gezocht wordt, dat is positief.”

GroenLinks en D66 deden vorig jaar al een voorstel om meer flexibiliteit aan te brengen in de openingstijden van de horeca. Indertijd was daar geen meerderheid voor, maar na overleg met politie, horeca en gemeente is dit nieuwe voorstel gedaan. D66-raadslid Tawros Aslanjan: “We merken dat er behoefte is bij ondernemers en Amstelveners om in eigen stad uit te kunnen gaan. Er is ook steeds meer goede horeca in Amstelveen bijgekomen, dus dit is een goed moment om te kijken of we als gemeente wat meer los kunnen laten.”

De pilot betekent echter geen vrijbrief. Ondernemers die mee willen doen moeten een veiligheidsplan indienen om overlast tegen te gaan, zorgen dat omwonenden met ze kunnen bellen als er problemen ervaren worden en de gemeente gaat in de late uren meer handhavers inzetten. GroenLinks en D66 vinden het belangrijk dat er in goed onderling overleg tussen de horeca-exploitant, de buurt, politie en gemeente samengewerkt wordt. Op die manier hopen ze over een jaar positieve resultaten te zien zodat de pilot definitief kan worden.

Lees ook: Amstelveense pilot: kroegen tot 05.00 uur open