Veel steun voor vluchtelingen in Amstelveen

Dat een gemeente 400 vluchtelingen opneemt is niet vanzelfsprekend en op de steun van bewoners kan een gemeente ook niet altijd rekenen. Beelden van protesten tegen vluchtelingen zijn veel in het nationale nieuws geweest maar een land als Canada dat in plaats van minder vluchtelingen juist 10.000 mensen meer wilt opvangen is dan een verfrissend alternatief.

Maar ook Amstelveen is een gemeente die het goed doet op het gebied van opvang en steun. De welwillendheid om vluchtelingen te helpen komt in Amstelveen niet alleen van bovenaf, maar ook vooral van binnenuit de gemeente. Het zijn de vele bewoners die zich aanmelden als vrijwilliger en hun inzet die het succes van de vluchtelingenopvang gaan bepalen.

Mayor of the Year
De inzet van Burgemeester Van ’t Veld werd al bewezen door haar nominatie voor Mayor of the Year. De prijs is dit jaar bestemd voor een burgemeester die zich in zijn of haar gemeente inzet voor het verwelkomen en integreren van vluchtelingen. De inzet van Van ’t Veld heeft geleid tot een doodsbedreiging, maar ze laat zich hierdoor niet tegenhouden. In plaats daarvan roept ze mensen op om te praten over de vragen, problemen of angst die zij ondervinden door de plannen en in gesprek te gaan. Zo ging zij in oktober 2015 in gesprek met de Joodse gemeenschap om vragen en problemen te verhelpen, het resultaat is dat een groot gedeelte van de vrijwilligers afkomstig is uit de Joodse gemeenschap.

Lees ook: Mirjam van ’t Veld genomineerd voor de ‘The World Mayor Prize’

Burgerinitiatieven
De aandacht van bewoners in Amstelveen is vooral bewonderenswaardig. Het aantal vrijwilligers dat zich aanmeldden toen bekend werd dat er vluchtelingen zouden komen oversteeg al gauw het aantal vluchtelingen. Naast de website van de gemeente waar informatie te vinden is over wanneer de vluchtelingen komen, hebben de vrijwilligers ook websites opgezet (zie bijvoorbeeld Amstelveen voor vluchtelingen) waar informatie op te vinden is hoe je kunt helpen. Zo hebben vrijwilligers het oude kantoorpand op de Laan van Kronenburg omgebouwd tot een mooi bewoonbaar gebouw, onze rapportage hieronder gaat over het gebouw.

In het pand is een peuterspeelzaal en een kinderklas aanwezig waar vrijwilligers bijvoorbeeld sport- en speelactiviteiten voor kinderen van 2 tot 15 jaar organiseren. De dagbesteding van volwassenen wordt ook deels ingevuld door vrijwilligers, zo zijn er 96 taalcoaches aangemeld bij de Vrijwilligerscentrale Amstelland en worden er taallessen gegeven. Ook wordt er door de vrijwilligers geholpen met het wegwijs maken in Amstelveen en omliggende gemeenten, facilitair hulp als het afgeven van kleding en toiletartikelen en wordt er samen met de vluchtelingen gekookt en gegeten.

Open dag
Tijdens de open dag van de noodopvang locatie was de sfeer al goed te proeven. De ongeveer 1000 mensen die kwamen kijken hebben volop vragen gesteld en hun steun aangeboden. De positieve instelling van al deze mensen komt alleen maar ten goede van het succes van de vluchtelingenopvang. Frans Huissen, directeur van Vrijwilligerscentrale Amstelland zei hierover:

Het echte werk gaat natuurlijk pas beginnen als de vluchtelingen er ook daadwerkelijk zijn. Maar, afgaand op de sfeer tijdens de open avond, weet ik dat we gaan winnen. Samen met al die Amstelveners die zich vrijwillig inzetten om hier een succes van te maken.

Wilt u net zoals de rest van Amstelveen aan de slag? Meldt u dan aan via Vrijwilligerscentrale Amstelland voor de diverse vrijwilligersposities of kijk op de website van de Gemeente. Ga zo door, Amstelveen!

Lees ook: Open dag noodopvang Amstelveen goed bezocht (video) 
Lees ook: Burgemeester ontvangt doodsbedreiging vanwege opvang vluchtelingen