Tentoonstelling Laurel Holloman in Museum Jan van der Togt

Museum Jan van der Togt wijdt van 8 juli tot en met 28 augustus 2016 een tentoonstelling aan het werk van de Amerikaanse kunstenares Laurel Holloman. Zij is niet alleen bekend als schilderes, maar ook als actrice. Vooral haar rol als Tina Kennard in de serie The L Word (2004-2009) bracht haar roem.

De in Los Angeles woonachtige en werkende Laurel Holloman (1971) studeerde performance en beeldende kunst aan The University of North Carolina-Chapel Hill. Ze vervolgde haar opleiding aan de UCLA en de British American Drama Academy in Londen, waar ze theater en beeldende kunst combineerde. Hoewel Holloman zich in het begin op performance – in de stijl van het Dadaïsme – en beeldhouwen richtte, koos ze uiteindelijk voor het schilderen.

Holloman schildert in de traditie van Mark Rothko en Barnett Newman, maar dan met een symbolentaal die doet denken aan die van Paul Klee. Haar werken – doorgaans op groot formaat – kenmerken zich door een vibrerend kleurgebruik, waar emotie en beweging de boventoon voeren. Vaak is er ook een spirituele laag waar te nemen. Veel van Hollomans schilderijen ogen abstract, maar kennen toch landschappelijke elementen en symbolen.

“I feel my paintings have a secret language born out of science and my obsessiveness with why and how we are here. I paint through abstraction with subtle hints of elemental imagery: the sky, water, fire, earth, a bird flying, cells reproducing or a celestial bed of stars. I am obsessed with metallics and textures and use playful brushstrokes that give paintings a third dimension and explore emotion.”

Het werk van Holloman werd eerder onder meer geëxposeerd in het Pantheón in Parijs, Ateneo Veneto in Venetië en het Palazzo Italia in Berlijn. Met haar tentoonstelling in Museum Jan van der Togt zijn Hollomans schilderijen voor het eerst in Nederland te zien.

Meer informatie: www.jvdtogt.nl

Lees ook: Laurel Holloman opent solotentoonstelling in Museum Jan van der Togt