Werken glaskunstenaar Mari Mészàros in Museum Jan van der Togt

Het werk van glaskunstenaar Mari Mészàros is van 28 mei tot en met 3 juli 2016 in Museum Jan van der Togt te zien.

Mari Mészàros (1949) werd geboren in het Hongaarse Tiszaszentimre. Van 1972 tot 1977 volgde zij haar opleiding in glas aan de kunstacademie van Budapest. Sinds 1980 woont en werkt Mészàros in Nederland. Zij is altijd al gefascineerd geweest door de arrogante overlevingskracht van objecten, die tijd, geschiedenis en menselijk leven in zich dragen. De onvolmaaktheid van de realiteit ontroert haar meer dan de uitbeelding daarvan. Het fragment dat het ‘geheel’ verborgen in zichzelf draagt, intrigeert haar meer dan het ‘geheel’ zelf.

In haar werk verandert Mészàros levende mensen in objecten, in toekomstige documenten van hun huidige leven. Maar deze objecten zijn toch anders dan de archeologische vondsten in turf, ijs en conserveringsmiddelen. Van de gipsafdrukken die de persoonlijke fysieke dimensies bewaren, maakt zij sculpturen die eeuwige, universele menselijke gevoelens vertolken.

Het werk van Mészàros is vertegenwoordigd in tal van internationale particuliere en museale verzamelingen. Ook Museum Jan van der Togt heeft een glassculptuur van haar in de collectie. Zij won al verschillende belangrijke kunstprijzen.

De opening van de tentoonstelling vindt plaats – in aanwezigheid van de kunstenaar – op zondag 5 juni om 15.00 uur, en wordt verricht door Frans Jeursen.

Meer informatie: www.jvdtogt.nl

Lees ook: Tentoonstelling Laurel Holloman in Museum Jan van der Togt