Levensverhaal jeugdgevangene wordt doorgegeven aan groep 8

Het boek “Op zoek naar jou” over het leven van de Amstelveense Nora Valk, haar jeugd in een jappenkamp op Java en haar leven na de oorlog, wordt deze week gepresenteerd aan de groepen 8 op Amstelveense basisscholen. Nora Valk hoopt dat de geschiedenis op deze manier wordt doorgegeven aan volgende generaties.

Burgemeester Mirjam van ’t Veld vindt het belangrijk dat de kinderen het verhaal lezen. “Zij weten vaak niet dat hun opa’s of oma’s de oorlog hebben meegemaakt.” Ook vindt ze het verhaal actueel vanwege de vluchtelingen door oorlogsgeweld die Amstelveen zelf heeft opgenomen.

“Op zoek naar jou” door Syl van Duyn
Het boek gaat over Neeltje, een sterk en eigenzinnig meisje. Zij loopt tien dagen na de oorlog weg uit een Jappenkamp op Java. De oorlog is voorbij, maar Neeltje’s leven is echt een puinhoop. Haar moeder is dood, haar vader is zoek. En dan wordt zij ook nog eens verliefd. Het verhaal ‘Op zoek naar jou’ gaat over opgroeien na de oorlog en de brokstukken die dan overblijven. Over verlies en rouw en je eigen thuis moeten verlaten voor een vreemde plek, een ander land. Maar ook over je eigen weg vinden, voor het eerst verliefd zijn en allerlei andere dingen.

Lees ook: Levensverhaal Nora Valk bron jeugdroman over Nederlands-Indië
Lees ook: Melle is de nieuwe kinderburgemeester!