Museum Jan van der Togt viert jubileum met bijzondere tentoonstellingen en nieuwe museumvleugel

Dit jaar viert Museum Jan van der Togt haar 25 jarig bestaan. Het jubileum wordt van 15 september 2016 tot en met 8 januari 2017 gevierd met de tentoonstellingen ‘Sam Francis & Friends – Ting, Appel en Alechinsky’ en ’25 jaar Jan’. Hoogtepunt van het feest is de opening van een nieuwe museumvleugel: ‘De Schatkamer’.

25 jaar Jan

Aan de oprichting van Museum Jan van der Togt in 1991 gaat een jarenlange vriendschap tussen Jan van der Togt – oprichter van de bekende Tomado-fabriek – en Jan Verschoor vooraf. Van der Togt verzamelde niet alleen kunstwerken van Verschoor, maar liet zich ook door hem adviseren bij het uitbreiden van zijn collectie. Verschoor liet Van der Togt kennismaken met verschillende kunstvormen en kunstenaars. Zo ook met het werk van Sam Francis.

In 1990 bezochten zij samen een tentoonstelling van Francis in de kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae in Amsterdam. Het werk van de Amerikaanse kunstenaar maakte zoveel indruk op Van der Togt, dat hij een omvangrijke collectie opbouwde. Twee jaar later bezochten Van der Togt en Verschoor een expositie van Francis in de Bundeskunsthalle in Bonn. Daar ontmoetten zij behalve Francis ook zijn kunstenaarsvrienden Walasse Ting en Karel Appel.

Sam Francis & Friends

In de jaren ’50 woonde en werkte Sam Francis in Parijs. Hij raakte daar bevriend met onder meer Walasse Ting, Karel Appel en Pierre Alechinsky. Door de jaren heen wisten de kunstenaars elkaar te inspireren in hun werk. Incidenteel maakten zij zelfs samen kunst. Een voorbeeld hiervan is het door Ting en Alechinsky gemaakte schilderij ‘à deux pinceaux’, dat ook op de tentoonstelling te zien is.

Het accent van de expositie ligt vooral op de Parijse periode – jaren ’50 en ’60. Er zijn onder andere minder bekende abstracte werken van Ting te zien, net als bijzondere schilderijen van Francis die geïnspireerd zijn op de waterlelies van Claude Monet. Ook toont de tentoonstelling een niet eerder geëxposeerde poëtische briefwisseling tussen Ting en Francis en kleurrijke kostuums van de Chinees-Amerikaanse kunstenaar.

De schatkamer

Om de vaste collectie nog mooier te kunnen presenteren, opent Museum Jan van der Togt een nieuwe vleugel met twee ruime tentoonstellingszalen. ‘De Schatkamer’ biedt permanent onderdak aan de hoogtepunten uit de internationale kunstverzameling: de toonaangevende glascollectie en schilderijen van Sam Francis. De expositieoppervlakte van het museum neemt hiermee met 300 m2 toe.

Met de opening van de nieuwe vleugel worden ook de openingstijden van Museum Jan van der Togt verruimd. Het museum is dan wekelijks van dinsdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur geopend.

Meer informatie: www.jvdtogt.nl

Lees ook: Laurel Holloman opent solotentoonstelling in Museum Jan van der Togt