De nazi-bunker krijgt 150.000 euro voor restauratie, omwonenden woedend

Van onze Mediapartner RTVNH.

De zogenoemde ‘nazi-bunker’ in Amstelveen heeft gisteravond een monumentenstatus toegewezen gekregen. Omwonenden zijn woedend.

De bunker was al eerder tot monument verheven. Vanuit het monumentenpotje is er nu 150.000 euro beschikbaar voor de restauratie van de bunker. De bedoeling is nu dat er verder invulling gaat worden gegeven aan de bunker als educatief project, fotostudio en/of expositieruimte. De plannen hiervoor worden uitgewerkt en op een later moment aan de raad voorgelegd.

Lees ook: Omwonenden stappen naar rechter voor sloop bunker

Buurtbewoners waren niet verrast over de beslissing, maar geven de strijd niet op. Ze hebben zich verenigd in de groep ‘Sloop de bunker’ en hebben inmiddels een advocaat op de zaak gezet. Waar ze wel blij mee zijn, is dat de discussie nu transparant wordt gevoerd. Omwonende Eddy Boorsma: “We zijn ook blij dat de bunker niet zomaar wordt weggegeven aan een bevriende fotograaf om een studio in te bouwen.”

Nog niet definitief
Overigens is de monumentenstatus nog niet helemaal definitief. Er loopt momenteel nog een zaak bij de voorzieningenrechter om de beslissing terug te draaien. Daarover valt 22 juli een beslissing.