Politie waarschuwt voor nepvluchtelingen

De afgelopen weken zijn er bij de politie Amstelveen meerdere berichten binnengekomen van zogenaamde vluchtelingen die in winkelcentra een donatie vragen voor hun kinderen in het thuisland. Nu roept de politie op dit soort incidenten direct te melden via 112, want hoewel deze mensen zich voordoen als vluchtelingen zijn het veelal Roemenen die zich schuldig maken aan oplichterij. Hierboven ziet u de reportage die wij maakten met wijkagent Ruud Looman.

De berichten die bij de politie binnenkomen gaan over oplichters in de winkelcentra van Bankras, Westwijk en Kostverloren die in een vreemde taal (vaak Roemeens) een gesprek aangaan. Als men hen niet begrijpt, krijgen ze een papiertje waarop in het Nederlands staat beschreven hoe moeizaam hun reis naar Nederland was, dat hun kinderen zijn achtergebleven en dat zij geld nodig hebben. Sinds kort worden de oplichtpraktijken brutaler en bellen de oplichters ook aan bij huizen.

De politie wil met deze oproep voorkomen dat de vluchtelingen die verblijven in Amstelveen de dupe worden van criminelen die gebruik maken van de situatie. Zo bleek dit soort oplichterij eerder voor te komen in andere gemeenten waar opvangcentra staan, zoals Amsterdam Buitenveldert.

Lees ook: Café Welkom ontmoetingsplek voor bewoners Kronenburg
Lees ook: Man uit Alphen aan de Rijn aangehouden na bedreiging Uithoorn