Amstelveen wil afval ‘omgekeerd’ inzamelen

Amstelveen wil het huidige aandeel restafval per inwoner in vijf jaar tijd halveren naar 100 kilogram per inwoner. Het college van burgemeesters en wethouder stelt de raad voor om 22 maart op een nieuwe duurzame manier afval ‘omgekeerd’ in te zamelen. Dit houdt in dat de gemeente meer diensten verleent op de inzameling van herbruikbare grondstoffen, zoals PMD en GFT  en minder op de inzameling van restafval. Het nieuwe inzamelsysteem wordt vanaf begin 2018 stap voor stap ingevoerd. RTVA berichtte al eerder over deze plannen.

Afval zoals GFT (groente- fruit- en tuinafval) en PMD (plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons) zijn herbruikbare grondstoffen. De gemeente zorgt ervoor dat deze afvalsoorten verwerkt worden tot grondstoffen voor nieuwe producten. Daar is de inzet van inwoners voor nodig. Het is belangrijk dat zij hun herbruikbare afval zoveel mogelijk scheiden.

Amstelveen wil meer GFT inzamelen en inwoners duidelijk maken dat etensresten ook bij hun GFT thuishoren. Van deze grondstoffen kan namelijk groen gas en compost worden gemaakt.

Wethouder Peter Bot (Afvalbeheer): “We investeren in zo’n 100 ondergrondse restafvalcontainers en 65 ondergrondse PMD-containers om het omgekeerd inzamelen mogelijk te maken. Daarbij is ons doel dat de kostendekkende afvalstoffenheffing niet omhoog hoeft. De verwerking van bruikbare grondstoffen levert de gemeente geld op en het verbranden van minder restafval kost minder.”