Wethouder Raat is klaar met smerige situatie bij Nieuw-Vredeveld

Wethouder Raat is helemaal klaar met de situatie bij Verpleeghuis Nieuw-Vredeveld aan de Rembrandtweg. “Mij bereiken, na de eerdere berichten, dusdanig ernstige signalen over de zorgverlening in uw verpleeghuis dat ik deze rechtstreeks bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg neerleg,” schrijft Raat in een brief aan de RvB-voorzitter van Brentano waar Nieuw-Vredeveld onder valt.

Raat heeft van diverse kinderen van bewoners verontrustende signalen gekregen. Deze zijn vergezeld van foto’s met smerige kleding,  badkamers en stoelen. De kinderen van de vaak dementerende ouderen zitten met de handen in het haar en zeggen dat sommigen dagelijks met tranen in de ogen Nieuw-Vredeveld verlaten na een bezoek.

Benadrukt wordt dat het zorgpersoneel van Nieuw-Vredeveld hun uiterste best doet om te doen wat het kan. Maar juist het personeel waar de cliënten zich prettig bij voelden is overgeplaatst. Ook de zogenoemde ‘moeder van alle verzorgsters’ werkt sinds enige tijd op een andere locatie.

De kinderen van de dementerenden kunnen het ook niet verkroppen dat de verliesgevende Stichting Brentano vorig jaar nog bijna drie ton meegaf aan de toenmalige voorzitter van de Raad van Bestuur. “Betalen onze ouders hier maandelijks voor? Gaat hun geld naar dit soort mensen?”

Raat heeft ook brieven van personeel ontvangen. Daarin wordt nadrukkelijk gevraagd om anonimiteit omdat de vrees de baan te verliezen te groot is. Maar het plezier om bij Nieuw-Vredeveld te werken is bij velen tot een nulpunt gedaald. Dat heeft ook geleid tot vele ziekmeldingen.

De huidige voorzitter van de Raad van Bestuur, Lies Zuidema, laat aan onze mediapartner NH weten dat er al langere tijd een traject loopt om de ergernis van bewoners en hun familieleden weg te nemen. Ze benadrukt dat ze in het verpleeghuis met respect werken en vindt het raar dat de wethouder nu opeens met deze brief in de publiciteit treedt.

De volledige brief (inclusief foto’s en geanonimiseerde brieven van kinderen en werknemers) aan de raad over Nieuw-Vredeveld is hier te downloaden.