Wethouder Raat waarschuwt statushouders voor de SP

Wethouder Herbert Raat heeft fel gereageerd op de uitlatingen die Marina Casadei afgelopen zaterdag deed in Het Parool. Het SP-raadslid schreef dat Amstelveen haar burgers laat vallen als een baksteen.

“Het tegendeel is het geval,” aldus Raat in de Amsterdamse krant. “Amstelveners kunnen aankloppen voor bijvoorbeeld hulp bij het huishouden of bijstand en dat doen ze. Zo ontvangen we jaarlijks 35.000 telefoontjes en 20.000 bezoeken aan de balie. Natuurlijk gaat er dan weleens wat mis, maar het beeld dat de SP oproept, klopt helemaal niet. Het echte, onderliggende verhaal is dat wij een principieel andere visie hebben op de samenleving.”

Het is een botsing tussen die visies volgens Raat.  Hij vindt dat de  SP de inwoners van Amstelveen vooral als slachtoffer ziet en haalt een voorbeeld uit een vergadering van de gemeenteraad aan: “Hoe kan Amstelveen nou van ­statushouders (vluchtelingen die in Nederland mogen blijven) vragen dat ze gaan werken, leren en hun huis ­inrichten, wilde SP-raadslid Casadei weten. Een schande. Ze had gehoord dat mensen aan de slag moesten als vakkenvuller bij de ­Hema of als hamburgerbakker bij de Burger King.”

En die opmerking leverde gefronste wenkbrauwen op. Duizenden werknemers worden  volgens Raat zo weggezet alsof ze minderwaardig werk uitvoeren. “Meent de SP dit nou serieus of maken ze een grapje? Inmiddels weten we dat ze het echt menen.”

Raat eindigt zijn relaas met de volgende woorden: “Onze statushouders die zich de aankomende jaren willen opwerken tot filiaalmanager van de Hema, zijn gewaarschuwd voor de SP. Zeker als zij hun sociale huurwoning willen inruilen voor een koopwoning om zo hun kinderen wat na te laten.”

Het volledige antwoord van Raat op het opiniestuk van Casadei is te lezen bij Het Parool.