Voorzitter wijkplatform: ‘Kwalijk dat oorzaak bij statushouders wordt gelegd’

Het bericht van de SP dat veel wijkbewoners vinden dat de wijk Groenelaan achteruit holt, is bij de voorzitter van Wijkplatform Groenelaan Henk Bleekmolen verkeerd gevallen. “Wat ik echt kwalijk vind, is dat de oorzaak gelegd wordt bij het aantal statushouders.”

De SP meldde dat uit gesprekken met veel wijkbewoners naar voren was gekomen dat zij moeite hebben met het feit dat er veel statushouders in Groenelaan zijn komen wonen terwijl gezinsleden na jarenlange inschrijving niet aan de beurt komen voor een betaalbare huurwoning. Op social media (Facebook RTVA en Amstelveenz) kregen deze opmerkingen veel bijval.

De opmerkingen op social media zitten Bleekemolen niet lekker: “Het aantal statushouders in Amstelveen is beperkt. En volgens mij is dat aantal in de wijk Groenelaan niet meer dan in andere vergelijkbare wijken. Wat de SP oproept is dat in de social media tegenstanders van de huisvesting van statushouders tekeer gaan tegen schotels, onvoldoende Nederlands, etc.. Dank je wel SP! Ik dacht dat we genoeg hadden van het zaaien van verdeeldheid.”

Bleekemolen, die op persoonlijke titel zegt te spreken, erkent wel dat hij zich zorgen maakt over de huisvesting van Amstelveense jongeren en de huisvesting van Amstelveense ouderen met een zorgbehoefte. “Waar mogelijk zullen wij in onze wijk dan ook stimuleren dat voor deze groepen meer gebouwd wordt.”

Dat de wijk Groenelaan zou verpauperen, bestrijdt Bleekemolen. ” Ik schrok er van en ben op de fiets gestapt om te kijken wat er zo snel veranderd is. Ik ben met name langs de huurwoningen gefietst (flats en laagbouw) en constateer dat er helemaal geen sprake is van verpaupering.”

Bleekemolen, die ook voorzitter is van de lokale afdeling van de PvdA en de lokale zender RTVA ziet Groenelaan als een ruim opgezette groene wijk met gemengde bebouwing en bewoning, waar veel mensen prettig wonen. “De wijk zit in de lift door nieuwbouw, renovatie van flats en woningen, nieuwe bestrating, een vrijwel nieuw wijkcentrum en de plannen voor vernieuwing van het winkelcentrum liggen klaar!”

“We moeten het met elkaar doen. Spreek elkaar aan als je ziet dat dingen niet goed gaan. Help statushouders om te leren hoe sommige dingen in Nederland gaan. Door contact te hebben met Nederlands sprekenden bied je hen de kans Nederlands te leren! Samen werken aan verbeteringen! En dat lukt in Groenelaan,” aldus Bleekemolen.