Strafzaak tegen van oorlogsmisdaden verdachte Amstelvener

In Den Haag start 30 oktober de strafzaak tegen een 63-jarige inwoner van Amstelveen die wordt verdacht van oorlogsmisdaden in Ethiopië. De verdachte, Eshetu Alemu, zou zich schuldig hebben gemaakt aan  marteling van en moord op tegenstanders van de toenmalige militaire Derg-dictatuur.

Zo zou Alemu in 1978 het bevel hebben gegeven voor de moord op 75 gevangenen, waarna hun lichamen werden gedumpt in een massagraf. Op de tenlastelegging staan de namen van meer dan driehonderd slachtoffers.

In Ethiopië is Alemu eerder bij verstek veroordeeld tot de doodstraf. Hij verblijft al jaren in Nederland en heeft inmiddels ook de Nederlandse nationaliteit. Een deel van het strafdossier waardoor de man de doodstraf kreeg, is door de Ethiopische autoriteiten overgedragen aan Nederland. De Amstelvener zit al sinds 2015 in voorarrest.