Paulusbunker behoudt monumentale status

De Paulusbunker aan de Wolfert van Borsselenweg mag, ondanks felle kritiek, de status van monument houden. Dit meldt AT5 op haar website.

Enkele omwonenden en de organisatie Federatief Joods Nederland (FJN) hebben zich bij het Amstelveense college en later bij de rechter boos gemaakt over het besluit om de bunker de status van monument te geven. Zij zien liever dat de bunker gesloopt wordt.

Lees ook: Omwonenden stappen naar rechter voor sloop bunker

De rechtbank in Amsterdam heeft de gemeente Amstelveen vorige week gelijk gegeven in het besluit om van de bunker een monument te maken. Het toekennen van die status gaat namelijk niet over de sloop of het gebruik van de bunker. Daar hadden FJN en de bewoners bezwaar tegen kunnen maken, niet tegen de status van monument. Mocht Amstelveen later besluiten om de bunker te verbouwen of een andere bestemming te geven, dan kan opnieuw bezwaar aangetekend worden.

De gemeenteraad besloot in 2016 om de bunker voor 150.000 euro te renoveren. De bunker, heeft in de Tweede Wereldoorlog gediend heeft als schuilplaats voor de Duitse bezetter. Jongeren kraakten de bunker in 1968, maar dit onderkomen bleek nogal onveilig te zijn. Uiteindelijk deed de bunker dienst als jongerensociëteit van de Pauluskerk.