Toch geen ontslag voor medewerkers Menzies World Cargo Schiphol

Het collectief ontslag van 101 werknemers van vrachtafhandelaar Menzies World Cargo op Schiphol wordt ingetrokken. Door een recente deal tussen KLM en Air Bridge Cargo komt een deel van het werk dat zou verdwijnen weer terug naar Menzies.

Een van de grootste klanten van Menzies is Air Bridge Cargo (ABC), die deze winter de helft minder slots toegewezen kreeg op Schiphol. Dit zou leiden tot een tekort aan werk waardoor collectief ontslag werd aangevraagd voor ruim honderd medewerkers van Menzies. ABC werd genoodzaakt om met de vracht uit te wijken naar luchthaven Luik in België. Door een deal tussen KLM en ABC komt een deel van het werk dat daardoor zou verdwijnen weer terug naar Menzies, terwijl KLM haar recht om gebruik te maken van het Russische luchtruim voor deze winter heeft veiliggesteld. Nog niet duidelijk is of dit ook voor langere termijn geldt.

Jan van den Brink van FNV Luchtvaart: ‘Dit is goed nieuws voor de werknemers. De FNV lobbyt samen met werkgevers om te zorgen dat het vrachtverkeer op Schiphol en de daarmee gepaard gaande werkgelegenheid behouden blijft.’

Lees ook: Ontslag aangevraagd voor honderd medewerkers Menzies World Cargo Schiphol

FNV wijst er op dat de deal tussen KLM en ABC is alleen een oplossing voor ABC, maar niet voor andere vrachtvervoerders op Schiphol. Ook zij kampen met een tekort aan slots en dreigen uit te wijken naar luchthavens in het buitenland. De FNV blijft zich hardmaken voor een duurzame oplossing voor het tekort aan vrachtslots op Schiphol.

Drie weken geleden gaf de toenmalige staatssecretaris Sharon Dijksma de opdracht aan Schiphol om binnen vier weken een voorstel uit te werken voor het toekennen van extra vrachtvluchten en het herverdelen van vrijvallende vluchten. Dat voorstel moet op draagvlak in de sector kunnen rekenen is de aanvullende eis van Dijksma. ‘Een terechte opdracht vinden wij, want het is met name Schiphol die verantwoordelijk is voor het ‘volvliegen’ van de luchthaven en datzelfde Schiphol is in de positie om een gedegen voorstel uit te werken’, zegt Leen van der List, projectleider van de FNV op Schiphol.