Voorwaardelijke geldboete voor ‘aspirant-inbreker’

De gemeente Amstelveen heeft vandaag, donderdag 8 februari, voor het eerst een voornemen voor het opleggen van een last onder dwangsom toegezonden aan een 21-jarige man uit Amsterdam. De man was in bezit van inbrekerswerktuig en is donderdag 18 januari 2018 aangehouden door de politie.

De politie trof tijdens een grootschalige controle in het kader van het ‘Donkere Dagen Offensief’ op de Burgemeester Rijnderslaan inbrekerswerktuigen aan in de auto van de man. Het bij zich hebben van inbrekerswerktuig is een overtreding volgens de Algemene Plaatselijke Verordening. De gemeente Amstelveen kan de man een boete van 2.500 tot 10.000 euro opleggen als de man een volgende keer weer inbrekerswerktuig bij zich heeft.

Lees ook: Nieuwe maatregel in strijd tegen woninginbraken: opleggen hogere boetes

Uit eerdere politierapportages bleek dat de man zich in augustus 2017 verdacht heeft opgehouden bij woningen in Amstelveen. Ook toen had de man inbrekerswerktuig bij zich. De maatregel gold toen nog niet.

De nieuwe maatregel last onder dwangsom is sinds 1 januari 2018 van kracht. Als de politie constateert dat personen inbrekerswerktuig bij zich dan volgt rapportage aan de gemeente. Gemeente en politie willen hiermee inbrekers afschrikken en daarmee het aantal woninginbraken terugdringen.