GroenLinks Amstelveen wil nog steeds experiment basisinkomen

AMSTELVEEN – GroenLinks Amstelveen wil nog steeds dat er na de verkiezingen ook in Amstelveen stappen worden gezet om te experimenteren met vormen van een basisinkomen. In andere steden worden al proeven gedaan met regelvrije bijstand. Een proef met soepeler omgang met de regels in de bijstand kan mogelijk ook een oplossing bieden voor de conflicten die de gemeente Amstelveen nu heeft met groepen minima en statushouders.

GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer: “Gemeenten mogen tegenwoordig veel zelf beslissen. Bijvoorbeeld hoe je mensen zonder werk naar een baan begeleidt. De gemeente kan er voor kiezen om vooral in te zetten op begeleiding naar werk. Met hulp voor het opstellen van een cv of een sollicitatietraining. En met veel dwang om zo snel mogelijk een baan te vinden, ook als je nog bezig bent met het leren van de taal of als de baan niet goed past bij je opleiding.”

De fractie van GroenLinks vindt echter dat de gemeente ook kan experimenteren met een andere vorm. Kruijer: “In Wageningen doen ze dat bijvoorbeeld. Daar mogen mensen zonder werk meedoen aan een pilot om bijvoorbeeld twee jaar lang 200 euro bij te verdienen op hun uitkering. Doel van dat project is om te kijken wat er gebeurt als mensen meer vrijheid krijgen en meer mogelijkheden om zichzelf te verbeteren. De verwachting is dat mensen sneller uit de bijstand komen als ze meer vrijheid krijgen om eigen keuzes te maken dan met de dwingende regels van de participatiewet.”

Kruijer vervolgt: “Ik denk dat vertrouwen werkt. Mensen in de bijstand niet onder druk zetten, maar wel stimuleren. Ook in Amstelveen moeten we gaan experimenteren met het basisinkomen.”

In Amstelveen is in de campagne een felle discussie gevoerd over de behandeling van minima en statushouders door de gemeente. GroenLinks benadrukt dat alle partijen kiezen voor maatwerk en dat een proef met regelarme bijstand ook een invulling van dat maatwerk kan zijn. GroenLinks-lijsttrekker Martin Kortekaas zegt daarover: “Wij kiezen voor verandering in Amstelveen, geef minima en statushouders de vrijheid om zich te ontwikkelen als dat betere kansen biedt.”