Marechaussee Schiphol schoot uit noodweer

SCHIPHOL – De medewerkers van de Koninklijke Marechaussee die op 15 december afgelopen jaar op Schiphol Plaza een man neerschoten, hebben uit noodweer geschoten. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM) na onderzoek door de rijksrecherche.

Lees ook: Marechaussee schiet man neer op Schiphol Plaza

De 29-jarige man sloeg op 15 december met een klauwhamer het raam in van het kantoor van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol Plaza. Hierna is hij het kantoor binnengelopen en heeft daar vier medewerkers en een reiziger bedreigd.

De man reageerde niet op herhaaldelijk aanroepen door de Marechaussee dat hij zijn handen moest laten zien en het wapen moest laten vallen. In plaats daarvan kwam hij dichterbij en werd bij de man ook een mes zichtbaar. Hierop hebben twee medewerkers van de Marechaussee gericht geschoten op de benen van de man. Het slachtoffer stopte, waarna hij kon worden aangehouden en voor behandeling aan zijn verwondingen kon worden overgebracht naar een ziekenhuis.

Lees ook: Half jaar cel voor neergeschoten man Schiphol

De knallen die hoorbaar waren toen de man tegen de glazen pui sloeg, konden volgens het OM worden geïnterpreteerd als schoten uit een vuurwapen. Gezien de huidige terreurdreiging en de drukte op de luchthaven, waren de marechaussees van mening dat zij zich in een levensbedreigende situatie bevonden. Verdediging daartegen was noodzakelijk. Volgens het OM was er geen tijd en gelegenheid om minder ingrijpende middelen in te zetten. Het OM is van mening dat de medewerkers terecht hebben gehandeld.