Noord/Zuidlijn vanaf vandaag officieel in gebruik

AMSTELVEEN – Vanaf vandaag – 22 juli – rijdt de Noord/Zuidlijn. Wethouder Rob Ellermeijer (Verkeer) en Ate de Ruijter van GVB legden Amstelveners vrijdag op de markt uit hoe het openbaar vervoer in Amstelveen en Amsterdam verandert door de komst van de Noord/Zuidlijn.
Om reizigers snel vertrouwd te maken met deze veranderingen heeft GVB informatiemarkten georganiseerd, waaronder die op het Stadsplein.
Op gvb.nl/nieuwetijden vindt u meer informatie over deze veranderingen.

Op zaterdag 21 juli is de Noord/Zuidlijn officieel geopend door burgemeester Femke Halsema en acht Amsterdammers die de Noord/Zuidlijn stations vertegenwoordigden. Op deze feestelijke dag mochten mensen die zich vooraf hadden aangemeld gratis gebruikmaken van de nieuwe metro en waren op alle station festiviteiten georganiseerd met en door omwonenden van de lijn.

Als gevolg van de Noord/Zuidlijn wijzigen de routes van veel bussen en trams. Niet alleen in Amsterdam, maar ook de bussen van Connexxion en EBS uit de Zaanstreek, Waterland en Amstelland Meerlanden krijgen veelal als eindhalte station Noord of Zuid. De afgelopen maanden hebben de Vervoerregio, gemeente Amsterdam, GVB, Connexxion en EBS alles in het werk gesteld om de reizigers over deze wijzigingen te informeren. Om de reizigers op weg te helpen en te laten wennen aan het nieuwe netwerk zet GVB de komende weken extra servicemedewerkers in. Zowel op straat, in de stations en in de voertuigen helpen zij de mensen hun weg te vinden.

Opening
Nadat cabaretier Martijn Koning tijdens de opening de Noord/Zuidlijn flink op de hak had genomen, volgde het officiële gedeelte van de opening. Kersverse burgemeester van Amsterdam Femke Halsema toonde zich verheugd dat de Noord/Zuidlijn nu gaat rijden. “De lijn verbindt oude volkswijken met nieuwe hotspots. En de bruisende binnenstad met het kalme Noorderpark. En dat in een paar minuten”, aldus de burgemeester. Om 12.00 uur vertrok de eerste metro met genodigden vanaf station Noord en om 14.00 uur werd de lijn opengesteld voor de zo’n vierentwintigduizend belangstellenden die zich hadden aangemeld.

Lees ook: Veranderingen in openbaar vervoer door Noord/Zuidlijn