Anti-vuurwerkpetitie PvdD levert ruim 100 steunbetuigingen op

AMSTELVEEN – De online-petitie die de werkgroep van de Partij voor de Dieren in Amstelveen heeft gehouden om te komen tot een lichtshow in plaats van vuurwerk bij de jaarwisseling, heeft ruim 100 steunbetuigingen gekregen. Met het passeren van de 100 sympathisanten kan er een burgerinitiatief worden ingediend. Dit zal de partij op donderdag 18 oktober doen.

Concreet houdt het initiatief in dat de gemeente Amstelveen de vuurwerkvrije zones zou moeten oprekken tot aan de gemeentegrens en overstapt naar een centrale, milieuvriendelijke lichtshow. De indieners zijn van mening dat de viering van de jaarwisseling met consumentenvuurwerk niet in verhouding staat tot de vele gewonden, schade en overlast die het veroorzaakt. “Het afsteken van vuurwerk heeft een zeer negatieve impact op mens, dier en milieu. Om deze reden hebben verschillende gezaghebbende partijen (politie, artsen en de Onderzoeksraad voor Veiligheid) bij de overheid gepleit voor een vuurwerkverbod,” aldus een woordvoerder.

De werkgroep zal het burgerinitiatief toelichten bij de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen en de verzamelde handtekeningen overhandigen aan de commissievoorzitter.
De werkgroep hoopt hiermee de veiligheid voor mens en dier te vergroten, de schade aan het milieu te verminderen, de kosten van schade door vuurwerk te verlagen en de gemeenschapszin aan te wakkeren door gezamenlijk van een lichtshow te genieten.

Wat is een burgerinitiatief?

Foto: VTF, Vivian Tusveld.