Collegepartijen zetten vraagtekens bij bedrijfsvoering P60

AMSTELVEEN – Twee collegepartijen (VVD, D66) en het CDA hebben schriftelijke vragen gesteld over de bedrijfsvoering van P60. Collegepartij PvdA heeft zich niet aangesloten bij de grote twijfels die de andere drie partijen wel blijken te hebben. ,,Wij merken dat er bij tekorten in plaats van naar de eigen financiële huishouding te kijken er altijd naar de gemeente wordt gekeken,” zeggen de drie. P60 laat weten al geruime tijd bezig te zijn met de herijking van podium en te stoppen met activiteiten die niet rendabel zijn. P60-directeur Gerard Lohuis: ,,Omdat de herijking op koers ligt verwacht P60 dit jaar een positief exploitatie resultaat.”

VVD, D66 en het CDA merken op dat P60 een nicheprogrammering hanteert om zo tegenwicht te bieden ten opzichte van het ruime aanbod in de naaste omgeving. Gerard Lohuis reageert op deze constatering: ,,P60 ligt naast groot en hip Amsterdam, waardoor veel publiek ‘weglekt’. Bekendere artiesten kiezen er liever voor om eerst op grotere podia in Amsterdam en de rest van het land op te treden. Later volgen de middelgrote podia en uiteindelijk, vaak pas na enkele jaren, treedt men ook op bij podia als P60. Daardoor, maar ook door de output-afspraken met de Gemeente Amstelveen betreffende aantal (jeugd-)voorstellingen, workshops, talentontwikkeling voor een brede groep, bleef een nicheprogrammering over.”

Een gemiddelde bezetting van 170 bezoekers voor een zaal van 600 mensen doet de wenkbrauwen van de fracties van VVD, D66 en CDA echter fronsen. ,,Met een dergelijke bezettingsgraad zou een restaurant of een vliegtuigmaatschappij direct failliet gaan.”

Directeur Lohuis benadrukt dat de problemen bekend zijn en dat P60 al vanaf deze zomer in gesprek is met de nieuwe wethouder cultuur, Herbert Raat. ,,De wethouder is bereid de outputafspraken aan te passen mits P60 een vernieuwingsslag uitvoert die moet leiden tot een aanbod dat meer aansluit bij de vraag van de Amstelveners en die het podium financieel gezond moet maken en houden. Over een éénmalige bijdrage om deze slag te maken is nog overleg gaande. P60 heeft daarna een extern onderzoek vernieuwingsslag laten uitvoeren waarvan de rapportage op 15 oktober is gepresenteerd aan de wethouder cultuur. Deze conclusies ondersteunen eerder onderzoek maar gaan ook verder:  Behalve focus op Amstelveners ook stoppen met activiteiten die niet rendabel genoeg zijn. Daarom wordt dit jaar nog de keuken gesloten en worden dance-events nauwelijks meer geprogrammeerd.”

Ook over de rookruimte, waar onlangs veel over te doen was,  is P60 nu duidelijk. Lohuis: ,, Deze wordt dit jaar gesloten. Rokers moeten daarna naar buiten waarbij P60 alles zal doen om overlast bewoners Stadsplein te voorkomen.”