Wethouder kan niet wachten tot herontwikkeling Kronenburg

AMSTELVEEN – Nu ligt er nog veel braakliggend terrein. Maar als het aan wethouder Floor Gordon ligt, wordt Kronenburg snel een levendig woon-werkgebied. De gebiedsvisie die zij onlangs presenteerde kent in Amstelveen veel medestanders. Zoals bekend is er echter een probleem: de wijk ligt onder de aanvliegroute van Schiphol. En in Den Haag wordt nog niet met veel gejuich gereageerd op de Amstelveense plannen.

De provincie en alle gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam scharen zich volgens de wethouder achter de plannen voor Kronenburg. De wijk staat bovendien bekend als een van de zeven sleutelprojecten voor de woningbouw in de Metropoolregio.

Ook de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) is een voorstander van studentenwoningen in het gebied en wil met de plek meer verbinding creëren tussen studenten, academici en bedrijven.

Tegenstanders van de plannen wijzen op de locatie van het gebied dat onder de aanvliegroute van Schiphol  (Buitenveldertbaan) ligt. De gemeente moet vanwege het Luchthavenindelingbesluit onder meer rekening houden met het geluid van de vliegtuigen. “Dat is ook de reden dat we heel zorgvuldig te werk zijn gegaan bij het ontwikkelen van de gebiedsvisie,” zegt Gordon. Zo liet de gemeenten enkele jaren geleden de GGD onderzoek doen naar de gezondheidsrisico’s voor de bewoners van het gebied. Daaruit bleek dat het voor studenten niet schadelijk is om in het gebied te wonen.

Wat Gordon betreft, kan de bouw dan ook niet snel genoeg beginnen: “Braakliggende terreinen, leegstaande panden, dat is echt een doorn in het oog voor de gemeente. En we hopen dat we de komende jaren, ook met steun van het Rijk en in goed overleg met alle betrokken partijen, tot een heel mooi plan kunnen komen voor de ontwikkeling hiervan.”

Via mediapartner NH