Omstanders Urbanus: ‘Ze laten ‘m bewust afbranden…’

AMSTELVEEN – Dat brandweermannen tijdens de brand van de Urbanuskerk op 15 september 2018 het nodige naar hun hoofd kregen geslingerd, is bekend. In het onderzoeksrapport Bluswatervoorziening brand Urbanuskerk wordt nader ingegaan op de verwensingen aan het adres van de hulpverleners.

Mede door de vele berichten op social media heeft de brand een aanzuigende werking gehad voor publiek. Daarnaast zorgde het mooie weer dat veel mensen op de been waren.

Lees ook: Maar liefst 370 meldingen over defecte brandkranen in twee jaar

Al bij aankomst van de brandweer overheerste bij het aanwezige publiek een negatief geluid. Sommige omstanders riepen: ‘Ze laten ‘m bewust afbranden’. De sfeer werd door bevelvoerder en manschappen als bedreigend ervaren.

Enkele manschappen van de tweede tankautospuit ondervonden hinder van het publiek. Niet alleen door de diverse verwensingen maar ook door het feit dat de aanwezigheid van veel mensen de oriëntatie op de brandkranen bemoeilijkte.

‘Heb je niets beters te doen dan een beetje te vergaderen?’

Tijdens een zogenoemd motorkapoverleg tussen bevelvoerders en officieren van dienst krijgt de brandweer onder meer te horen: ‘Heb je niets beters te doen dan een beetje te vergaderen?’

De rust en het overzicht keert terug als de politie zorgt dat de omstanders verder van de brand komen te staan. Dit ook voor de eigen veiligheid van de omstanders.

De vervelende ervaringen en de overwegend negatieve uitspraken hebben behoorlijk veel invloed op een aantal manschappen gehad. Voor sommige brandweerlieden is een nazorgtraject gestart.

Foto: VTF, Vivian Tusveld