Lastig voor gemeente om voortijdig actie te ondernemen bij verwaarlozing

AMSTELVEEN – De gemeente Amstelveen kan in verband met de privacy niet iedereen in de gaten houden. Het is de begrijpelijke reactie van de gemeente op vragen van RTVA over de twee poepwoningen die de afgelopen twee maanden zijn aangetroffen in Amstelveen. Indien inwoners zichzelf verwaarlozen weigeren zij vaak hulp. Ook zijn deze inwoners vaak erg op zichzelf waardoor sociale controle nihil is.  

Door posts van schoonmaakbedrijven op social media ontdekte RTVA dat de afgelopen maanden tot twee keer tot een Amstelveense woning onder handen is genomen. In Groenelaan werd een badkamer met 150 kg uitwerpselen aangetroffen en in de wijk Elsrijk was het zo’n bende dat het ontruimingsbedrijf inschatte dat de werkzaamheden vier dagen in beslag zouden nemen. Hier werd veel bedorven voedsel en ook poep in pannen aangetroffen.

Lees ook: Honderdvijftig kilo poep geruimd uit badkamer Groenelaan

Amstelveen benadrukt dat mensen die hulp nodig hebben, dat ook kunnen krijgen. Maar dan moet dat wel bekend zijn. Als de zorg is geboden, wordt er ook contact gehouden, om te voorkomen dat inwoners terugvallen in oude patronen. “Het kan ook gedwongen zorg betreffen, maar dat komt gelukkig heel weinig voor,” zegt een woordvoerder.

Lees ook: Poep in pannen bij smerige ontruiming woning Elsrijk

Als Amstelveners zich zorgen maken, maar zelf niets kunnen doen dan kunnen ze dat melden bij het Amstelveenloket. De gemeente staat in contact met zorginstellingen, politie en huisartsen om zo veel mogelijk problemen voor te zijn.

Als bewoners zich zorgen maken over het (geestelijk) welbevinden van hun buren, bekenden of familie dan kunnen ze dit melden bij het Amstelveenloket via amstelveenloket@amstelveen.nl of via (020) 540 49 11. Dan gaat de gemeente poolshoogte nemen. Meer informatie: www.amstelveen.nl/amstelveenloket