‘Gevaren voor sportende kinderen op kunstgras worden onderschat’

AMSTELVEEN – De gevaren voor kinderen die op kunstgras met rubberkorrels sporten, worden onderschat. Dat stellen vier hoogleraren in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu stelde eerder in een rapport dat de gevaren verwaarloosbaar zijn. De gemeente Amstelveen volgt de richtlijnen van het RIVM.

Lees ook: Amstelveen ontraadt voetballen op kunstgras nog niet

De hoogleraren stellen echt dat het rapport van de RIVM de nodige onnauwkeurigheden en tekortkomingen bevat. Zo is niet zijn meegenomen dat kinderen juist extra vatbaar zijn  De blootstelling kan in de kinderfase juist extra risico geven dat je later in je leven eventuele tumoren ontwikkeld. Dat is gebleken bij onderzoek op proefdieren. Dit is niet meegenomen in de onderzoeken.

Lees ook: Amstelveense kunstgraskorrels voldoen aan strenge regelgeving

Aangeraden wordt om na het spelen op kunstgras met rubberkorrels goed te wassen en zorg dat je zo weinig als mogelijk in aanraking komt met de korrels.