Meer vaart achter groenblauwe school- en speelpleinen

AMSTELVEEN – In de Amstelveense gemeenteraad is vorige week een plan aangenomen om een pilot op te starten voor meer groenblauwe school-en speelpleinen in onze gemeente. Voorgesteld wordt om bij een of twee speel- of schoolpleinen de tegels te vervangen voor bijvoorbeeld gras, bomen of waterelementen. De pleintjes zouden zo niet alleen klimaatbestendiger worden, maar ook leuker en gezonder voor kinderen.

In Amstelveen is al een aantal BSO’s en scholen dat experimenteert met groenblauwe speelplaatsen. Zo heeft KinderRijk al een groene speeltuin. Directeur Muriëlle Springer ziet daar al positieve effecten van. Zo zei zij tegen RTVA eind 2018: “Wij denken dat een natuurtuin meer mogelijkheden biedt voor kinderen om zich te ontwikkelen dan een speeltuin. Op deze manier prikkelt de natuur de kinderen meer”.

Lees ook: Partij voor de Dieren pleit voor meer groene speelpleinen

Het plan voor de pilot komt van GroenLinks en D66. GroenLinks-raadslid Cheimaa Aouni: “De meeste speel- en schooltuinen in Amstelveen zijn volledig betegeld. Het vernieuwen van de locaties door ze groenblauw in te richten heeft niet alleen een positief effect op het milieu, namelijk minder hittestress en een betere waterberging, het zorgt er ook voor dat kinderen en omwonenden een mooiere en gezondere leefomgeving krijgen.”

D66-raadslid Stephanie Schilder vult aan: “Het is voor de gezondheid van de kinderen van belang om op te groeien in een groene omgeving. Wij zijn dan ook heel blij met de raadsbrede steun en zijn benieuwd naar de resultaten.”