Verbreding A9 definitief gegund aan buitenlands consortium

AMSTELVEEN – Rijkswaterstaat heeft de wegverbreding van de A9 bij Amstelveen definitief gegund aan consortium Veenix. Deze samenwerking bestaat nu uit Macquarie Capital, Siemens, de Rotterdamse adviesfirma Count & Cooper en de Spaanse bouwer FCC. Dit meldt het FD. Het consortium van Dura Vermeer, Besix, Hochtief en John Laing, dat ook in de race was, heeft geen bezwaar gemaakt.

De definitieve gunning betekent dat er geen Nederlandse bouwer is betrokken bij het grote project. Het is overigens wel mogelijk dat er alsnog een Nederlandse bouwgigant zich aansluit bij Veenix.

Lees ook: Verbreding en overkapping A9 gegund aan buitenlands consortium

Volgens het FD is het geen verrassing dat Veenix de opdracht heeft binnengesleept. De afgelopen jaren leden diverse Nederlandse bouwers verliezen op soortgelijke grote infrastructuurprojecten.

De terughoudendheid was een van de oorzaken dat er bij het A9-project tegen het einde nog maar twee partijen in de race waren. Consortia met BAM, TBI Holdings, Van Oord, VolkerWessels, Boskalis, Ballast Nedam en de Nederlandse vestiging van het Amerikaanse Fluor haakten eerder al af.