Carels cafetaria hoeft toch niet te verhuizen vanwege woningbouw

AMSTELVEEN – Carels Cafetaria aan de Maalderij hoeft toch niet te wijken voor de bouw van 50 woningen. Projectontwikkelaars Trebbe en BPD Ontwikkeling hebben een plan gemaakt waarin de snackbar wordt ingepast in het nieuwe wijkje aan de Maalderij 4-8. Kringloopwinkel De Boemerang verhuist wel naar een nieuwe plek aan de Ziederij. Het BP tankstation stopt tijdelijk met de verkoop van LPG, zodat woningbouw mogelijk is.

Na jaren van plannen maken is het de bedoeling dat begin 2021 eindelijk wordt begonnen met de bouw op het braakliggende terrein tussen de Bovenkerkerweg, Noordammerlaan en Maalderij. De verkoop start al begin 2020.

Lees ook: Huidige plannen Maalderij krijgen niet alle handen op elkaar

Aanvankelijk zou de bouw al halverwege 2018 moeten starten. De gemeenteraad wilde dat er niet alleen dure woningen zouden komen. Uiteindelijk heeft het gemeentebestuur afgelopen maart het voor elkaar gekregen dat 5 van de 50 woningen net onder de 363.000 gaan kosten. De andere huizen gaan tot 800.000 euro kosten. Ze krijgen de ‘uitstraling’ van stadsvilla’s en herenhuizen.

Volgens het college is dit het enige financieel haalbare plan voor woningbouw op deze locatie. Woningcorporatie Eigen Haard had eerder plannen om op het terrein sociale woningbouw te plegen. De grond werd uiteindelijk aan de twee projectontwikkelaars verkocht.

Optimistisch
Een woordvoerder van de gemeente benadrukt dat de startnotitiefase nu voorbij is en dat het bestemmingsplan nog moet worden aangenomen. Daarbij is er nog een inspraakprocedure voor de omwonenden. Remco Raghunath van projectontwikkelaar Trebbe is optimistisch. “We proberen tijdens informatieavonden de omwonenden zo goed mogelijk te informeren over de bouwplannen. We hebben gemerkt dat ze blij zijn dat er eindelijk wat gaat gebeuren. We hopen allemaal dat we de huidige planning kunnen aanhouden.”

In november 2018 is de motie ‘Bouwen, bouwen bouwen’ aangenomen door de gemeenteraad. Het Amstelveense stadsbestuur zet daarom fors in op nieuwbouw de komende jaren. Voor ongeveer 10.000 woningen zijn er inmiddels bouwplannen in voorbereiding. Het gaat bijvoorbeeld om locaties als Biesbosch, Startbaan, Kronenburg-Uilenstede, de nieuwbouwwijk De Scheg en de transformatie van bedrijvengebied Legmeer.

Foto: Google Maps