BBA uit zorgen over nieuw lange termijnplan Amsterdamse Bos

AMSTELVEEN – Burgerbelangen Amstelveen (BBA) uit zorgen over de toekomst van het Amsterdamse Bos. In het nieuwe lange termijnplan voor het bos geeft Amsterdam aan dat in de toekomst twee derde van het gebied bestemd wordt voor recreatie en een derde voor groen en natuur. BBA vindt dat het Amsterdamse Bos vooral natuurgebied moet blijven.

De partij vraagt het college van B en W er alles aan te doen om het karakter van het Amsterdamse Bos te behouden. Ook willen ze dat bij eventuele wijzigingen de Amstelveense bevolking wordt betrokken bij de planvorming.

BBA-raadslid Jacqueline Solleveld legt uit wat het gevaar is van de wijziging: “Wanneer je een gebied bestemt tot recreatiegebied geeft dat de ruimte voor nog meer activiteiten als festivals en bebouwingen, zoals restaurantjes, maneges, enzovoorts. Recreatie is een rekbaar begrip en de activiteiten zijn dan niet meer in de hand te houden. We zijn bang dat er dan nog maar weinig van de oorspronkelijke natuur en het groen overblijft.” Het Amsterdamse Bos kent veel natuur, maar ook veel zoogdieren zoals de Schotse Hooglanders en marterachtigen, zoals de bunzing, wezels en hermelijnen. Met name festivals kunnen door het lawaai het leven van dieren en hun jongen verstoren.

Lees ook: Denk mee over de toekomst van het Amsterdamse Bos

Afgelopen oktober werd er een enquête gepubliceerd, waarin inwoners uit de omgeving van het bos mee konden denken over het nieuwe bosplan. In de enquête werd onder andere gevraagd naar opties voor extra inkomsten, zoals bijvoorbeeld meer (kleinschalige) activiteiten als een ‘pure markt’ of ‘Bosbaanswim’. Ook werden er opties gegeven voor nieuwe voorzieningen, zoals een voedselbos, zwemlocatie of leslokaal voor natuureducatie.

Solleveld geeft aan dat de partij niet tegen recreatie is, maar de recreatieactiviteiten moeten wel boswaardig zijn. Het moet aansluiten bij de natuur, zoals picknicken, joggen, wandelen en fietsen.

De gemeente Amsterdam maakt het officiële plan bekend in december 2019.

Foto: Matthew Pennell / creative commons