‘Slachtoffer liquidatie stond bekend als boekhouder in de onderwereld’

AMSTELVEEN – Het slachtoffer van de liquidatie op de Escapade in Amstelveen is een bekende van de politie. Rachid K. stond in het criminele milieu bekend als de boekhouder van Samir ‘Scarface’. ‘Scarface’ was een grote speler in de internationale cocaïnehandel en werd in 2014 geliquideerd in Spanje (Marbella).

Schietpartij De Grote Wielen, 16 maart 2019 (VTF / Vivian Tusveld)

Koen Voskuil, misdaadjournalist voor het Algemeen Dagblad, schreef op 16 maart van dit jaar nog over Samir ‘Scarface’. Die dag was op de Grote Wielen in Westwijk een liquidatiepoging ondernomen. Daarbij werden Ahmet G. en zijn dochter onder vuur genomen. Bronnen verklaarden dat het wapen haperde, waardoor G. toen aan de dood ontsnapte. Ahmet G. deed zaken met Samir ‘Scarface’, maar ook met Redouan Taghi. Telegraaf misdaadjournalist Mick van Wely schrijft op hun site zelfs dat Rachid K. bij een rivaliserende bende van Redouan Taghi behoorde.

Liquidatie Derk Wiersum, 18 september 2019 (VTF/Vivian Tusveld)

Taghi is de hoofdverdachte in het Marengo-proces en staat als nummer 1 op de Nationale Opsporingslijst. In dit Marengo-proces staan 16 verdachten terecht. Ze worden gezien als leden van de ‘Mocromaffia’, welke verantwoordelijk worden gehouden voor een reeks (pogingen tot) liquidaties, met name in de provincie Utrecht. Het Marengo-proces heeft een bijzondere stempel, nadat in 2018 de broer van kroongetuige Nabil B. werd doodgeschoten. Dit jaar kwam het proces opnieuw in opspraak nadat Derk Wiersum, de advocaat van deze kroongetuige, werd geliquideerd voor zijn huis in Buitenveldert.

Vandaag, donderdag 12 december, werd voor het eerst sinds de moord op Wiersum het Marengo proces inhoudelijk hervat. Taghi wordt door het Openbaar Ministerie verantwoordelijk gehouden voor het opdracht geven van de moord op de broer en de advocaat van kroongetuige Nabil B. Het OM sluit ook niet uit dat Taghi nog steeds opdrachten voor liquidaties geeft aan diverse moordcommando’s.

Beschieting woning Meijehof Amsterdam Zuidoost, 12 december 2019 (Inter Visual Studio)

Ook werden vanochtend twee woningen onder vuur genomen. Eén in Diemen en één in Amsterdam-Zuidoost. Of deze beschietingen verband houden met het Marengo-proces of de liquidatie op Rachid K. is nog onduidelijk.