Beheerder Lief & Leedpotje: ‘houd mede-straatbewoners een beetje in de peiling’

AMSTELVEEN – ‘Het zijn de kleine dingen die het doen’. Dit is het motto van Edwin Barentsen, die als een van de eerste Amstelveners het Lief & Leedpotje onder zijn beheer kreeg. In dit potje zit 150 euro gemeentegeld, bedoeld voor inwoners die net dat extra steuntje in de rug nodig hebben. Op 25 januari werd ‘zijn’ Lief & Leedstraat, de Mgr. Doctor H. Poelslaan, officieel onthuld. 

Barentsen lijdt zelf aan de ziekte van Parkinson en merkt dat een steuntje in de rug van buurtbewoners hem heel goed kan doen. Dit gunt hij andere buurtbewoners die het niet makkelijk hebben ook. Tijdens de onthulling ontvingen een ernstig zieke mevrouw en een meneer die onlangs zijn vrouw verloor uit de buurt bijvoorbeeld een mooie orchidee.

Maar het gaat zeker niet alleen om materiële zaken. “Begin een praatje en houd mede-straatbewoners een beetje in de peiling”, roept hij op in een brief aan buurtbewoners. Wanneer er iets meer moet gebeuren kan er geld uit het potje worden gebruikt.

Ideale straat

De Doctor H. Poelslaan is vernoemd naar een Limburgse aalmoezenier die zich inzette voor economische en sociale verbetering van de armzalige omstandigheden van mijnarbeiders. Met zo’n geschiedenis is deze straat natuurlijk ideaal voor het Lief & Leedinitiatief.

Barentsen woont er zelf sinds 2010. “De straat bestaat uit veel verschillende soorten bewoners: van jonge studenten tot senioren. Er heerst een dorpse sfeer.” Om vereenzaming tegen te gaan onder de oudere bewoners, worden er bij het Noorddamcentrum een wekelijkse koffieafspraak en maandelijks diner georganiseerd.

Foto: Gerard Miltenburg