Kopers nieuwbouw Haagbeuklaan moeten anderhalf jaar huis zelf bewonen

AMSTELVEEN – Kopers van één van de 57 nieuwbouwappartementen aan de Haagbeuklaan, op de plek van de pastorie van de Heilige Geestkerk, moeten minstens anderhalf jaar hun woning betrekken voordat ze die te koop mogen aanbieden. Houdt de eigenaar zich hier niet aan, dan kan een boete van 50.000 euro worden opgelegd.

De gemeente wil zo voorkomen dat nieuwbouw meteen door speculanten wordt opgekocht om met flinke winst te worden verhuurd.
Eind vorig jaar werd nog de eigenaresse van een appartement in Westhove veroordeeld tot het betalen van 50.000 euro boete aan de gemeente, omdat zij niet had voldaan aan de zelfbewoningsplicht.

10.000 nieuwe woningen

Het College van B en W zet deze bestuursperiode fors in op nieuwbouw. Voor ongeveer 10.000 woningen zijn plannen in voorbereiding. Het gaat om bijvoorbeeld locaties als Biesbosch, Startbaan, Kronenburg-Uilenstede, de nieuwbouwwijk De Scheg en de verbouwing van bedrijvengebied Legmeer.
Ook de 57 te bouwen woningen aan de Haagbeuklaan vallen hieronder. “In alle segmenten wordt gebouwd met een accent op middeldure huur- en koopwoningen om doorstroming te bevorderen. Met zelfbewoningsplicht, instandhoudingstermijnen en een anti-speculatiebeding zorgen wij dat nieuwbouwwoningen betaalbaar blijven en beschikbaar zijn voor Amstelveners”, zei wethouder Rob Ellermeijer (wonen) vorig jaar over de Woonagenda 2020-2023 van het Amstelveense gemeentebestuur.

Extra parkeerplaatsen

Onlangs heeft de gemeente de parkeernorm bij de Heilige Geestkerk bijgesteld, waardoor er nu in totaal 66 parkeerplaatsen beschikbaar komen voor de nieuwe bewoners en voor bezoekers van de kerk die een andere bestemming krijgt. De kerk krijgt een nieuwe maatschappelijke functie die moet bijdragen aan de sociale samenhang in de wijk.
De Heilige Geestkerk en de klokkentoren blijven een gemeentelijk monument. De glas-in-lood ramen van de dagkerk krijgen een nieuwe plek in het kerkgebouw of in het appartementencomplex.