Strijd om behoud van ’t Jagershuis nog niet gestreden

AMSTELVEEN – De strijd om het behoud van ’t Jagershuis leek in 2018 gestreden, maar het pand kan de monumentenstatus nu alsnog verliezen. Dit roept verzet op bij diverse politieke partijen, die niet willen dat het historische pand gesloopt wordt.

In een brief vraagt de lokale fractie van D66 aan minister en partijgenoot Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) om de beslissing over het verwijderen van de monumentenstatus te heroverwegen. Zonder monumentenstatus is het pand niet meer beschermd tegen sloop.

Naast D66 laat ook een woordvoerder van Burgerbelangen Amstelveen (BBA) desgevraagd weten ‘onveranderd voorstander te zijn van behoud van het gebouw’. Destijds voerden zij al een tegenactie.

De lokale partijen hameren vooral op de cultuurhistorische waarde en huidige horecabestemming. Volgens D66 zou het jammer zijn als de locatie van het voormalige hotel-restaurant na een eventuele sloop ‘alleen nog maar voor “the happy few” beschikbaar blijft’. Beide partijen willen wel zo snel mogelijk een renovatie van het slecht onderhouden pand, maar geen andere bestemming. Het pand heeft zijn naam te danken aan het feit dat er vroeger altijd jagers kwamen om te pauzeren. In 1970 kreeg het gebouw een officiële monumentenstatus.

De eigenaar van het pand, Firma Breevast, laat weten al een plan voor ’t Jagershuis te hebben. Mocht het pand zijn monumentenstatus verliezen, dan komt er een vijfsterrenhotel met toprestaurant in dezelfde stijl als ’t Jagershuis. Dit om het historische karakter van de straat te behouden. Er liggen ook plannen voor een ondergrondse parkeergarage. Fractievoorzitter van D66 Harmen vd Steenhoven laat in een reactie op Twitter weten dat hij de plannen in ieder geval hoopgevend vindt. Het oude plan voor de bouw van zeven luxe villa’s riep afschuw op bij de partij.

De komende tijd gaat D66 in gesprek met Amstelveners en het college van B en W over de bescherming van historische gebouwen en monumenten in het algemeen. Binnen twaalf weken doet de minister uitspraak over het wel of niet verwijderen van ’t Jagershuis van de monumentenlijst.

Foto voormalig Jagershuis: stadsarchief Amsterdam (Jacob Olie, 1898)