Vaak hoge huren voor slecht onderhouden panden in Amstelveen

AMSTELVEEN – Amstelveense kamerhuurders betalen vaak hoge huren, tussen de 800 en 900 euro, voor kleine kamers in slecht onderhouden panden. Dit blijkt uit antwoorden van de gemeente op vragen van PvdA-raadslid Arnout van den Bosch over onder andere kamerverhuur.

De gemeente ontvangt regelmatig klachten over verloederde panden, die zowel van binnen als van buiten slecht onderhouden en verwaarloosd zijn. Daarnaast klagen buurtbewoners vaak over onder andere vervreemding, het verminderen van de sociale cohesie en sterke etensgeuren.

Van den Bosch vroeg zich ook af hoeveel vragen of klachten !WOON ontving van bewoners over kamerverhuur. Uit ontvangen klachten van vorig jaar, tot medio november 2019, blijkt dat de borg vaak niet werd terugbetaald na vertrek van de huurders.

Vorig jaar werd bericht over een stormloop aan vergunningen. Dit ontstond door de ingang van een nieuw beleid over woningdelen, waarvoor nu vergunningen nodig zijn. Volgens de gemeente waren er per medio december 2019 voor circa veertig locaties vergunningen verleend. Bijna tien aanvragen werden afgewezen, omdat in desbetreffende appartementencomplexen al bij 10% van de woningen een vergunning verleend was (het 10%-criterium). Het merendeel van de ingediende vergunningsaanvragen voor kamerverhuur komt van particuliere beleggers/eigenaren. Volgens het college hebben veel eigenaren van de kamerverhuurpanden minder verbintenis met Amstelveen.

Wijken met veel (vergunde) kamerverhuur zijn Elsrijk, Bankras/Kostverloren, Groenelaan en Keizer Karelpark. Ongeveer 95% van de kamerverhuurpanden, die de gemeente tegenkomt, wordt verhuurd aan expats. Het Team Omgevingsvergunningen werkt aan een openbaar toegankelijke applicatie, waarop alle aangevraagde en verleende vergunningen op adresniveau zichtbaar zijn. Op deze kaart is echter niet de omvang van woningdelen via hospitaverhuur. Bij deze vorm van kamerverhuur gelden wel voorwaarden, maar is geen vergunningplicht en ook geen meldplicht.

De bijbehorende Uitvoeringsregels Wonen van de nieuwe huisvestingsverordening worden begin 2020 geëvalueerd en indien nodig aangepast.

Foto: Images Money / creative commons