Urbanuskerk in najaar 2022 hersteld: ‘mensen moeten kunnen zeggen, we hebben onze kerk weer terug’

AMSTELVEEN – De geliefde Bovenkerkse Urbanuskerk is als alles goed gaat in het najaar van 2022 volledig gerestaureerd. Dit vertelde restauratiearchitect Cor Bouwstra afgelopen dinsdag tijdens de presentatie van de herbouwplannen. Het rijksmonument ging in 2018 gedeeltelijk in vlammen op

Bouwstra legt uit dat het herstel van de kerk in vier stappen gebeurt: “We gaan eerst de gewelven die beschadigd, maar nog wel aanwezig zijn herstellen. Vervolgens gaan we gewelven die ingestort zijn herbouwen. Dan zetten we er een dak op en daarna gaan we de afbouw doen.” Het herbouwen van de kerk is volgens hem niet heel ingewikkeld, maar er zit wel veel metselwerk in.

Samen doen

De architect vindt het vooral belangrijk dat mensen van de parochie, omwonenden en andere Amstelveners met een hart voor de kerk het gevoel hebben dat zij betrokken worden bij de herbouw. “Mensen moeten het gevoel hebben van: dit is onze kerk. We hebben het gezamenlijk gedaan. Een van de grootste uitdagingen is om ervoor te zorgen dat de kerk uiteindelijk beter is dan voorheen. Om te compenseren dat mensen zo’n verlies hebben geleden. Mensen moeten kunnen zeggen: we hebben onze kerk weer terug.”