Eindelijk beveiligingscamera’s op Uithoorns busstation

UITHOORN – De gemeente Uithoorn gaat over enkele maanden beveiligingscamera’s plaatsen op het busstation van Uithoorn. In en rond het busstation voelen veel mensen zich onveilig. Afgelopen oudejaarsnacht werden op het busstation tientallen ruiten ingegooid. De ongeregeldheden tijdens oud & nieuw in Uithoorn hebben tot een nieuw plan rond jeugdoverlast en veiligheid. De eerste maatregel die hieruit voortvloeit zijn de camera’s. 

De roep voor camera’s bij het busstation bestaat al veel langer. Regelmatig hebben er vechtpartijen en berovingen plaats op en rond het station aan het Cort van der Lindenplein. Heiliegers hierover: “Ik weet dat er inwoners zijn die niet begrijpen dat we niet eerder hebben besloten tot cameratoezicht bij het busstation. Maar het inzetten van camera’s is een zwaar en kostbaar middel. Op juridisch gebied zitten er ook veel haken en ogen aan. Als gemeente kun je nou eenmaal niet ‘even snel een camera ophangen’. Hoe graag je dat misschien ook wilt. De besluitvorming hierover moet zorgvuldig plaatsvinden.”

Lees ook: Inwoners Uithoorn willen eigen buurtwacht opzetten

Naast cameratoezicht heeft de burgemeester ook al eerder andere maatregelen getroffen om de overlast tegen te gaan. Zo heeft hij prioriteit in de politiecapaciteit aangevraagd en gekregen. Het zogenoemde ‘Flexteam’ vanuit Amsterdam springt extra bij in geval van noodzaak. Tevens wordt op zogenaamde ‘hotspots’ extra gesurveilleerd, onder meer bij het busstation. Ook het jongerenwerk neemt het busstation mee in het ambulante werk. De gemeente is ook gestart met meer wijkgericht werken. Als opgave is gesteld om de veiligheid rondom het busstation integraal en proactief aan te pakken. Dat wilt de gemeente doen samen met haar veiligheidspartners, met de scholen, met de ondernemers en de bewoners.

Sinds de invoering van de coronamaatregelen is het openbare leven en ook de overlast rond het busstation veranderd. Het openbaar vervoer wordt minder gebruikt en ook de omliggende scholen zijn gesloten. Om verspilling van geld en capaciteit tegen te gaan worden de camera’s daarom niet opgehangen zolang de coronamaatregelen nog gelden. Naar alle waarschijnlijkheid worden ze in september opgehangen. Dat is het moment dat het daar naar verwachting weer drukker wordt met reizigers en scholieren.