Jubileumboek naar aanleiding 150-jarig bestaan van begraafplaats Zorgvlied

AMSTELVEEN – Op 1 november 1870 werd begraafplaats Zorgvlied officieel in gebruik genomen. Dat is nu precies 150 jaar geleden. Ter gelegenheid van het jubileum is het boek 150 jaar Zorgvlied geschreven. 

Door de schitterende ligging aan de Amstel, de romantische uitstraling en de serene rust, viel Zorgvlied al vanaf het begin in de smaak bij de Amsterdamse gegoede burgerij. 150 jaar Zorgvlied geeft een beeld van de indrukwekkende geschiedenis van een van de meest sfeervolle en bekende begraafplaatsen van Nederland. De foto’s en illustraties zijn zorgvuldig uitgekozen en het boek is geschreven door Marcel Bergen & Irma Clement. Benieuwd naar 150 jaar Zorgvlied? Blader hier door een deel van het boek.

Het boek 150 jaar Zorgvlied

Gemeentelijke herindeling
Zorgvlied ligt aan de Amsteldijk, aan de westelijke oever van de Amstel. Er is vaak verwarring omdat Zorgvlied binnen de grenzen van de gemeente Amsterdam ligt. Dit komt door de gemeentelijke herindeling in 1896, waardoor het lijkt alsof de begraafplaats bij Amsterdam hoort. De begraafplaats werd vanaf het begin in gebruik genomen door de gemeente Nieuwer-Amstel (nu Amstelveen) en is nog altijd eigendom van Amstelveen.

Graven van bekende personen op Zorgvlied
Er liggen veel bekende toneelspelers en schrijvers begraven. Zoals actrice & zangeres Hetty Blok, kunstenaar & zanger Herman Brood en advocaat Bram Zeegers.

 

Lees ook: Hart van Medeleven op Zorgvlied