#NietMijnSchuld campagne: “Een studieschuld zien wij als een enorm probleem voor de rest van je leven”

REPORTAGE- Zelfs een storm aan regen weerhield de studenten niet om woensdagavond te protesteren. De actievoerders van de #NietMijnSchuld campagne brachten de gevolgen van het huidige leenstelsel onder de aandacht en dwaalde verkleed als spoken over campus Uilenstede.

Geheel in het thema Halloween verkleedde de actievoerders zich als spook. Met een wit laken over het hoofd achtervolgde ze andere studenten en dwaalden ze ondanks het barre herfstweer over de campus. Het ‘schuldenspook’ is een metafoor voor de studieschuld waar de studenten voor protesteren. “Als jij afstudeert met een enorme studieschuld zal die schuld jou je hele leven achtervolgen”, vertelt Pieter van Rossum, voorzitter van de SRVU studentenbond. “Een studieschuld zien wij als een enorm probleem voor de rest van je leven.”

Lees ook: ‘Studenten de straat op met de #NietMijnSchuld campagne’

Een student verkleed als schuldenspook

Eisen
De studenten zijn een petitie gestart tegen het leenstelsel en hebben drie eisen.
1. Ze eisen invoering van een universele basisfinanciering voor alle studenten in Nederland. “Op deze manier kan iedereen met een bijbaan een schuldenvrije studie volgen en afronden.”
2. De actievoerders willen dat alle studenten die onder het leenstelsel vallen volledig gecompenseerd worden.
3. Ze willen dat het geld voor de basisbeurs niet uit de huidige onderwijsbegroting komt. “We gaan de studiefinanciering niet alsnog op een andere manier uit eigen zak betalen. Ook niet via verkapte bezuinigingen op de OV-kaart.”

De voorzitter van de SRVU studentenbond vindt dat iedere student schuldenvrij af moet kunnen studeren. “Het doel van de campagne is een schuldenvrije basisbeurs voor alle studenten.”

De schuldenspoken zijn van plan alle grote studentensteden langs te gaan. Vrijdagmiddag 30 oktober dwalen ze door Groningen, en op 2 november door Utrecht.

 

Beeld Marleen de Jong