Feestelijke opening Amstelveenlijn

AMSTELVEEN – Met het symbolisch overhalen van een lichtschakelaar en een spectaculaire lichtshow is zondagmiddag de Amstelveenlijn officieel in gebruik genomen. Op de eerste dag ging het al mis; bij station Meent stond één van de gloednieuwe 15G-trams twintig minuten stil.

Met lijn 25 heeft Amstelveen binnen twee jaar weer een vernieuwde snelle en veilige verbinding met Amstelveen gekregen, als vervanger van metro 51. “We hebben bewezen dat het mogelijk is om grote lightrail projecten binnen budget en planning te voltooien”, zegt Gerard Slegers, portefeuillehouder van Vervoerregio Amsterdam. “Ik ben super trots op het team en de goede samenwerking tussen onze partners. Dit is de basis geweest voor het succes van dit project.”

Voor de Amstelveenlijn werd de infrastructuur vernieuwd, drie ongelijkvloerse kruispunten aangelegd en vijftien haltes kregen een flinke make-over. “Een indrukwekkend project dat voor Amstelveen veel impact had. Onze inwoners waren zeer betrokken en voor omwonenden waren de werkzaamheden soms best belastend. Maar het resultaat mag er zijn”, vertelt een trotse wethouder Rob Ellermeijer (wethouder Verkeer en Vervoer).

Er zijn nog enkele kinderziektes die kunnen leiden tot hinder voor reizigers, bijvoorbeeld door vertraging of rituitval. Zo viel zondagochtend een tram stil bij station Meent en stond deze ruim twintig minuten stil, waarna er een vervangende tram kwam om de gestrande reizigers op te pikken. Het GVB verwacht de eerste verbeteringen in januari door te voeren. Wel duurt het nog lang voordat de eindhalte bij Station Zuid volledig in gebruik genomen kan worden.

De uitzending van 1Amstelveen staat deze week volledig in het teken van de vernieuwde Amstelveenlijn. Hierin zijn projectdirecteur Felix Paleari, Aart Veldhuis (VITAL) en Ellermeijer te gast. Deze uitzending is vanaf dinsdagavond 21:00 uur te zien op onze website en tv. Afgelopen week maakte RTVA al een rit met lijn 25 en sprak met een aantal betrokkenen.