Ziekenhuis Amstelland staakt reguliere zorg tot 8 januari

Vanwege de druk op de zorg en het stijgend aantal coronapatiënten is ook Ziekenhuis Amstelland genoodzaakt de niet-spoedeisende zorg tot 8 januari te staken. Dit is een landelijk besluit dat dinsdagmiddag door minister Tamara van Ark (Medische Zorg) is genomen.

“Het moeten uitstellen van zorg blijft een nare boodschap”, zegt Esther Agterdenbos, voorzitter Raad van Bestuur van Ziekenhuis Amstelland. “Sinds de start van de tweede golf hebben we steeds geprobeerd de reguliere zorg door te laten gaan en dat is tot nu toe gelukt.” Om de druk op het personeel te verlichten, worden de komende periode operaties en behandelingen die geen spoed hebben, uitgesteld.

“Het is echt alle hens aan dek in de ziekenhuizen de komende weken”, aldus minister Tamara van Ark (Medische Zorg) in een verklaring. Het landelijke besluit is genomen om acute en kritiek planbare zorg (bijvoorbeeld kankeroperatie of orgaantransplantatie, red.) te kunnen garanderen. Ziekenhuis Amstelland verschuift behandelingen tot en met 8 januari naar een later tijdstip.

Verzuim van personeel
Ziekenhuizen door heel het land kampen onder personeel met een hoog ziekteverzuim – zo ook in Ziekenhuis Amstelland. “Niet alleen vanwege het toenemende aantal coronapatiënten, maar ook door verzuim onder het eigen personeel is het voor ons ziekenhuis – en de ziekenhuizen in de regio – continu puzzelen om de roosters rond te krijgen.” Daar komt bij dat de roosters vanwege de feestdagen lastiger te vullen zijn.

IC-bedden
Landelijk worden voorbereidingen getroffen om het aantal IC-bedden op te schalen naar 1450, meldt Van Ark. Normaal zijn dat er 1150. Om het onder controle te houden, wordt er ook her en der geschoven tussen ziekenhuizen. Half november vertelde Gabrielle Alink, manager Zorg bij Ziekenhuis Amstelland, in 1Amstelveen dat 15% van de totale zorg besteed wordt aan corona. Dit percentage is ongeveer gelijk gebleven.