Fractievoorzitter GroenLinks woest op VVD en burgemeester Poppens: ‘alle vertrouwen verloren’

Martin Kortekaas, fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad, is woest op de VVD én burgemeester Tjapko Poppens. Hij vindt dat te weinig serieus werk wordt gemaakt van het versterken van de rol van de gemeenteraad in Amstelveen en laat weten dat hij opstapt als voorzitter van raadscommissie RWN.

Onvrede is er al wat langer, zegt Kortekaas, maar de druppel die de emmer deed overlopen was de ontmoeting van de gemeenteraad met de Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk. Na die ontmoeting heeft Kortekaas alle vertrouwen verloren “dat er werkelijk iets verandert in de Amstelveense bestuurscultuur.” Hij kaartte deze zorgen eerder al aan in ons programma 1Amstelveen.

Er werd met Van Dijk onder andere gesproken over het streven van de gemeenteraad om beter betrokken te worden bij politieke besluitvorming, iets waarvan ook de Amstelveense burgemeester Tjapko Poppens een groot voorstander zegt te zijn. ‘De gemeenteraad beter in positie’ wordt dat streven genoemd.

Tijdens die gesprekken heef VVD-fractievoorzitter Kees Noomen, volgens Kortekaas, gezegd dat er “een spook rondwaart in de Amstelveense politiek”. Volgens Noomen is de agendacommissie namelijk een politiek orgaan geworden. De VVD’er vindt “dat er gewerkt wordt aan ondermijning van de coalitie.”

“Schokkend”, zegt Kortekaas over zijn VVD-collega. “Dat hij dit op deze manier beweert in het bijzijn van een belangrijke gast in Amstelveen. Hij gaat hiermee voorbij aan tal van afspraken die hij zelf heeft gemaakt over de gewenste werkwijze van de raad en schoffeert de leden en het werk van de agendacommissie”. Ook noemt hij het “teleurstellend dat de beschuldigingen onweersproken blijven door de voorzitter van de agendacommissie (burgemeester Poppens). Dit is voor mij de druppel die de emmer doet overlopen.”

Hij laat daarop weten dat hij opstapt als voorzitter van de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (een van de drie raadscommissies in Amstelveen).