Openheid en transparantie in Amstelveen; nieuwe ‘digitale laktool’ voor privacygevoelige documenten

Om privacyredenen mag niet alle informatie openbaar gemaakt worden in bijvoorbeeld een Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Dit betekent dat bepaalde stukken uit deze documenten weggelakt moeten worden, wat tijd en geld kost. Daarom zet Amstelveen een nieuwe ‘digitale laktool’ in. Op deze manier kan er op een veilige manier digitaal weggelakt worden en zijn de omstreden print- en kopieerkosten per direct verleden tijd. 

De gemeente Amstelveen was enkele weken geleden onderwerp van discussie in de uitzending van ‘Zondag met Lubach’. Hierin werden de hoge kosten die de gemeente vraagt voor een WOB-verzoek aan de kaak gesteld; Amstelveen gebruikte een omslachtige methode om privacygevoelige informatie uit documenten weg te halen en vroeg de aanvrager dat te betalen. Volgens Zondag met Lubach waren deze kosten onjuist, wat weer zorgde voor de nodige onrust binnen het raadhuis.

Stichting Oude Dorp i.o.
Inmiddels beschikt de gemeente dus over de juiste lak-software waardoor er zonder (hoge) kosten weggelakte informatie onzichtbaar blijft. Het nieuws over een nieuwe, digitale laktool is positief voor Stichting Oude Dorp i.o.. Zij vroegen eerder een Wob-verzoek aan bij de gemeente en hoeven nu niet meer bang te zijn voor ‘belachelijk hoge kosten’.

Openheid en transparantie
Het Amstelveense college laat weten ‘grote waarde te hechten aan openheid en transparantie’ en stelt ook dat een aanvrager niet voor print- en kopieerkosten bij een Wob-verzoek op zou moeten draaien. ‘Door de leges af te schaffen willen we ervoor zorgen dat alle inwoners, ongeacht het inkomen, gebruik kunnen maken van dit recht’, zegt wethouder Herbert Raat (Dienstverlening, VVD).