Amstelveen keert in mei eenmalige energietoeslag uit aan 4.000 huishoudens

Amstelveen gaat een eenmalige energietoeslag van 800 euro geven aan alle huishoudens met een inkomen onder 130 procent van de bijstandsnorm. Alle minima huishoudens die bij de gemeente bekend zijn krijgen de eenmalige energietoeslag automatisch uitbetaald in mei.

“De kosten voor energie zijn enorm gestegen en dit raakt minima zeer, zowel financieel als sociaal”, vertelt wethouder werk en inkomen Marijn van Ballegooijen. “Wij willen daarom zo snel mogelijk de eenmalige energietoeslag uitkeren aan een zo groot mogelijke groep mensen”.

4.000 huishoudens wachten op energiecompensatie
Al heeft dit even geduurd en liet de uitbetaling een tijd op zich wachten. Eind maart dit jaar besloot de rijksoverheid huishoudens die hiervoor in aanmerking komen te compenseren voor de hoge energielasten. Ruim een maand later was deze tegemoetkoming in Amstelveen nog steeds niet uitbetaald. Het betreft ongeveer 4000 huishoudens. Inmiddels is bekend dat dit bedrag van 800 euro medio mei wordt uitgekeerd.

10 procent meer toeslag in Amstelveen
De Vereniging van Nederlands Gemeenten (VNG) liet eerder weten dat het bedrag bij lange na niet voldoende is om iedereen die recht op deze regeling heeft, te kunnen compenseren. Dat zorgt voor grote bezorgdheid bij de SP Amstelveen, die vragen stelt over de energiecompensatie in Amstelveen. Vandaag is bekend geworden dat de gemeente Amstelveen ervoor heeft gekozen om deze energietoeslag te geven aan huishoudens met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm. Daarmee is Amstelveen ruimhartiger dan de meeste gemeenten, die 120% van de bijstandsnorm hanteren als grens.

De inkomensnormen om in aanmerking te komen voor de energietoeslag lees je op de website van de gemeente Amstelveen. Inwoners die nog niet bekend zijn bij de gemeente kunnen in mei hiervoor een aanvraag doen. Dit gaat digitaal met je DigiD en kan tot oktober 2022.

Lees ook: 4.000 huishoudens in Amstelveen wachten nog op energiecompensatie