Tuchtklacht tegen schouwarts in zaak Hans van de Ven

Tegen de schouwarts die vorig jaar een natuurlijke dood vaststelde bij Hans van de Ven is een medische tuchtklacht ingediend. Oud-recherchechef Klaas Langendoen heeft de klacht ingediend omdat hij wil weten hoe de arts tot zijn verklaring van een natuurlijke dood kwam. Deze verklaring bleek namelijk na nader onderzoek niet te kloppen en zorgde ervoor dat het politieonderzoek naar de schimmige dood werd stopgezet. Inmiddels is de zaak heropend door onderzoek van het Algemeen Dagblad en onderzoeksjournalist Koen Voskuil.

De klacht bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Amsterdam is woensdag 30 maart ingediend. Oud-recherchechef Klaas Langendoen, treedt op als vereffenaar van de erfenis van Hans van de Ven. Langendoen wil dat er opheldering komt over de manier waarop de schouwarts tot de conclusie kwam dat Van de Ven was overleden aan een gescheurde buikslagader, een conclusie die niet bleek te kloppen.


De dood van Hans van de Ven

Op 5 februari 2021 troffen agenten Hans van de Ven dood aan in de badkuip van zijn woning in Amstelveen. Het voormalig hoofd Signaalanalyse van de geheime dienst MIVD lag levenloos in zijn badkuip en in diezelfde woning woonde langere tijd een door justitie gezochte vrouw die probeerde te vluchten.
Gezien deze verdachte situatie werd meteen een moordonderzoek opgestart, waarbij ook de Forensische Opsporing werd ingeroepen. Al werd dat onderzoek na enkele uren afgeblazen nadat de schouwarts een natuurlijke dood had geconstateerd. Onder meer omdat Van de Ven een opgezwollen buik had, dacht de arts aan een inwendige bloeding in de buikstreek.

Heropening
Nabestaanden hadden grote twijfels bij die conclusie en startten een eigen onderzoek. Het onderzoek leidde tot de podcastserie De zwarte dag van Hans, wat ervoor zorgde tot heropening van de zaak door het Openbaar Ministerie Amsterdam.

Uit een door de nabestaanden aangevraagde autopsie bleek al snel dat de buikslagader van Hans van de Ven niet was gescheurd. Volgens Forensisch patholoog Frank van de Goot zijn ook andere scenario’s zoals vergiftiging mogelijk. Op dit moment zijn er nog geen antwoorden bekend en laat het OM de mogelijkheden onderzoeken door het NFI.

1Amstelveen over Hans van de Ven
Op 21 maart waren in de 47ste aflevering van 1Amstelveen onderzoeksjournalist Koen Voskuil en ex-partner Hanneke van Hilten te gast om te praten over de podcast De zwarte dag van Hans en het bijbehorende onderzoek. Bekijk hier de aflevering.

Tips
Journalist Koen Voskuil zoekt nog antwoord op veel vragen en roept buurtbewoners in Amstelveen op om te helpen. Klik hier voor de vragen waar hij graag antwoord op wil hebben. Heeft u tips? Mail dan: redactie@rtva.nl