Wachtlijsten lopen verder op: De Futen stopt met het geven van zwemlessen

Zwemvereniging De Futen stopt per 2 juli met het geven van zwemlessen ABC. Het is de vereniging niet gelukt om voldoende instructeurs te vinden om goede zwemles te geven. Afgelopen weekend zijn de ouders van de kinderen die de lessen volgen op de hoogte gebracht van de beslissing.

In een e-mail laat de vereniging weten dat het geen vrijwillige keuze is. “We begrijpen heel goed dat we u en uw kinderen met een probleem opzadelen omdat er een groot tekort aan zwemles is ion de regio.” Oorzaak is dat na tien jaar Loekie Brommer stopt als instructeur en met haar besloten nog een aantal instructeurs te stoppen met lesgeven. “We hebben gesprekken gevoerd om opvolging te vinden. Ook met De Meerkamp hebben we gesproken, maar het blijkt dat we echt geen team op  de been kunnen brengen. Er zijn gewoon geen instructeurs.”

Loekie Beumer: “Het is niet zo dat de kinderen per direct niet meer kunnen zwemmen. In de maanden juli en augustus zwemmen we al jaren in het Oosterbad in Aalsmeer. Dat gaan we nu ook weer doen. Ik betreur de hele situatie, maar we hebben gewoon geen gediplomeerde zweminstructeurs meer.:

Met het wegvallen van de zwemlessen van De Futen zullen de wachtlijsten, die al anderhalf jaar bedragen, nog verder toenemen. De enige mogelijkheid voor het krijgen van zwemles kan in Amstelveen nu alleen nog bij De Snippen, Zwemvereniging Amstelland, Reddingsbrigade Amstelveen en De Meerkamp zelf.

Een bijkomend probleem is dat kinderen met een Amstelveenpas kosteloos konden deelnemen aan de zwemlessen. Die kosten werden gedragen door de gemeente Amstelveen. De SP maakt zich zorgen over de enorme wachtlijsten en de kosten die de gemeente al gemaakt heeft voor het geven van de zwemlessen. Fractievoorzitter Patrick Adriaans heeft dan ook de nodige vragen voor het college.

Adriaans: “Wij willen weten of De Futen het lesgeld, dat de gemeente al betaald heeft, terug gaat betalen en of er voldoende gekeken is naar oplossing met De Meerkamp. Daarnaast maken we ons ernstig zorgen over de enorme wachtlijsten die er zijn en die alleen maar langer zullen worden. Dit komt ook doordat eerder dit jaar zwembad De Otter in Uithoorn is gesloten. Zwemlessen zijn essentieel dus ik hoop dat de gemeente duidelijk antwoorden heeft op onze vragen.”