Al 45 Amstelveense Stolpersteine gelegd, nog 10 stenen wachten in synagoge

In 2022 zijn in totaal 45 zogenoemde Stolpersteine in Amstelveen gelegd. Nog zo’n tien struikelstenen worden nog tentoongesteld in de Amstelveense Synagoge. Deze worden op termijn geplaatst. Bij een zestal stenen hebben nabestaanden uit het buitenland aangegeven het op prijs te stellen bij de plaatsing aanwezig te zijn.

Stolpersteines een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De stenen worden gelegd voor de woonhuizen van in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerde Joden die ‘nooit meer zijn teruggekomen’. In heel Europa liggen al zo’n 100.000 van deze stenen.

166 Amstelveense oorlogsslachtoffers

Amstelveen reageerde in eerste instantie afwijzend op het plaatsen van de stenen. Motivatie was dat er al een gezamenlijk monument was geplaatst voor de 166 Amstelveense oorlogsslachtoffers. Na het nodige protest werd alsnog besloten om de stenen te plaatsen. De gemeente heeft hiervoor ook geld beschikbaar gesteld.

Lees ook: ‘Na woede bij nabestaande’ werkt Amstelveen toch mee aan Stolpersteine

45 van de Stolpersteine zijn aangevraagd door de in Amstelveen opgegroeide arts Linda Dekhuijzen. Zij heeft veel onderzoek gedaan naar de afkomst van de slachtoffers.

Foto: NH Media, Celine Sulsters