Voorwaardelijke taakstraf voor mishandelen Frédérique: ‘We kunnen er een punt achterzetten’

De rechter heeft de jongen die in de zomer van 2021 de Amstelveense Frédérique mishandelde, omdat zij niet wilde vertellen welk geslacht zij was, veroordeeld tot 60 uur voorwaardelijke taakstraf. Hier worden nog twintig uur afgehaald, de tijd dat de dader heeft vastgezeten.

Tijdens de zitting, die vandaag achter gesloten deuren plaatvond,  toonde de jongen veel spijt. Ook bood hij zijn verontschuldigingen aan. Voor slachtoffer Frédérique is de zaak nu ook klaar. Zij gaf haar belager vandaag een hand. De vader van Frédérique, Paul Brink,  is ook blij dat de zaak na ruim anderhalf jaar nu eindelijk kan worden afgesloten. “We kunnen er nu eindelijk een punt achter zetten,” zegt hij tegen RTVA. “Het heeft natuurlijk veel te lang geduurd allemaal.”

Lees ook: Meer dan 30.000 kaarten voor Frédérique

Het voorval dat in juli 2021 plaatshad bij een speeltuintje in Westwijk werd destijds landelijk nieuws. Nadat de jongen aan Frédérique had gevraagd of ze een jongen of een meisje was, reageerde de destijds 14-jarige Amstelveense: “Ik ben wie ik ben en jij mag zijn wie je wilt zijn.” Dat antwoord beviel de jongen niet waarna hij haar zwaar mishandelde

Geen boosheid

In een verklaring op LinkedIn laat Frédérique weten dat het heel goed met haar gaat. Daarbij is ze ook bijzonder vergevingsgezind: “Vandaag was ik aanwezig bij de rechtszaak en heb ik de verdachte gezien en in zijn ogen gekeken. Ik voel geen boosheid richting de verdachte. Met de straf die de rechter vandaag heeft uitgesproken hoop ik dat er ook voor de verdachte een einde komt aan een nare en onzekere tijd en dat hij of zij zijn of haar verdere leven hier niet mee achtervolgt zal worden. Iedereen verdient een nieuwe kans, altijd.”

Kijk ook: 1Amstelveen: Hoe gaat het nu met Frédérique?

De rechter kende ook nog een schadevergoeding toe. Frédérique hierover: “Ik zal een belangrijk deel schenken aan de Dusty Foundation, een stichting die mensen ondersteunt die slachtoffer zijn geworden van LHBTIQ+ gerelateerd geweld. Goede mensen die belangrijk werk doen. Mensen helpen, ik hoop dat ik dat na mijn latere studie ook mag gaan doen.”

Blijf lief voor elkaar

Frédérique komt ook nog terug op de wereldwijde steunbetuigingen die zij mocht ontvangen. “Bedankt voor alles wat jullie voor mij hebben gedaan en vooral bedankt dat jullie zo lief zijn geweest. Blijf lief voor elkaar!”