Voorlopig geen Amsterdamse geboortegrond in Amstelveen

Het idee om een aantal kraamkamers van het Amstelland Ziekenhuis als Amsterdams te bestempelen, blijkt juridisch bijna onmogelijk te zijn. Dat laat het AD weten, zij spraken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Alle algemene regels omtrent gemeentelijke herindelingen en grenscorrecties zijn vastgelegd in de wet Algemene Regels Herindeling. Maar een kraamkamer blijkt wettelijk geen grondgebied te zijn, dus gaat deze wet niet op voor de verloskamers.

Een grenscorrectie leek een andere optie te zijn, maar ook hiervoor voldoet de kraamkamer niet aan de eisen. Een voorwaarde voor zo’n correctie is namelijk dat het inwonersaantal van tenminste één van de twee betrokken gemeenten met tien procent toe- of afneemt. Dat gaat niet gebeuren met die paar vierkante meters, dus valt deze optie ook af.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft een andere oplossing in zijn hoofd, ze willen bij de minister van Binnenlandse zaken een voorstel doen om plaats onafhankelijke dienstverlening in de wet op te nemen. Maar dat willen ze pas gaan indienen als er ‘voldoende signalen binnen komen van hun leden dat er behoefte aan is’, vertelt de woordvoerder aan het AD.

Ook zou deze regeling het probleem niet compleet oplossen, het zou alleen betekenen dat aangifte van de geboorte niet meer in de daadwerkelijke geboorteplaats hoeft te gebeuren. Maar op de geboorteakte blijft de daadwerkelijke geboorteplaats van het kind staan. Het ziet er dus niet naar uit dat er binnenkort een Amsterdammertje in Amstelveen geboren wordt.